Środa
21.12.2005
nr 143 (0143 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: pieczeń z muflona  (NOWY TEMAT)

Autor: radek26  godzina: 14:25
Szanowni Koledzy!! Czy ktoś może podać mi jakiś przepis na zrobienie łopatki z Muflona?? Za wszelkie propozycje z góry dziekuję. Darz Bór

Autor: Alej.....  godzina: 15:00
A z jakiej sztuki ta łopatka? Jeżeli nie była zbyt stara to skruszałe mięso proponuję natrzeć solą i pieprzem, naszpikować czosnkiem i świeżym rozmarynem (młode końcówki gałązek - takie kitki po kilka igiełek) odstawic na 3 godziny w chłodne miejsce a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika - w odkrytym naczyniu nasmarowanym tłuszczem i upiec. W drugiej części pieczenia przyrumienione już mięso można skrapiać białym wytrawnym winem ... Co prawda nie muflona – no bo i skąd - ale podobnie robiłem pieczeń jagnięcą.

Autor: Desperado  godzina: 15:56
Zgadza się. To z jakiej sztuki mięso pochodzi jest najważniejsze. Nie wolno zapominać o rozmarynie. Jest niezbędny w baraninie i mufloninie.

Autor: MarCo  godzina: 17:54
To muflon jest jadalny?

Autor: radek26  godzina: 18:38
Ad Alej.... niezbyt młoda sztuka ale w miarę miekka, gulasz już zrobiony ok 1 godzinki trzeba było dusić nie wiem co bedzie z pieczenią!!??

Autor: Alej.....  godzina: 19:49
Jak godzinkę to spooko ... Widziałem - chyba u Szymanderskiej - ciekawą pieczeń z muflona. O ile pamietam finiszowała w śmietanowo winnym sosie. Jak trzeba to jutro przytoczę ...