Czwartek
05.01.2006
nr 005 (0158 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kilka moich wypróbowanych przepisów

Autor: RaKrzes  godzina: 17:18
Ad .Marek Bublej. Extra przepisy. Szczególnie ten armeński. Wart wypróbowania DB

Autor: Desperado  godzina: 17:56
Chociarz do końca nie ma jasności i jednogłośności w nazewnictwie tej surowej wędliny, to samego określenia basturma nie wiązał bym tak ściśle tylko z Armenią. W tym kraju pod tą nazwą kryje się raczej szaszłyk. Jeśli mówić pasturma, to raczej trzeba ją związać na dzień dzisiejszy z kuchnią turecką. Jak by nie było to ta wędlina o której mowa pochodzi generalnie z dalekiego wschodu. Pierwotnie była pożywieniem wojsk tatarskich. Specyficzny sposób przygotowania miał sprawić że ta wędlina miała być przede wszystkim trwała i odporna na psucie.