Piątek
14.04.2006
nr 104 (0257 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Produkcja samogonu....

Autor: KacpeR  godzina: 08:17
"Maszynki" do produkcji samogonu można już kupić, moja znajoma prowadzi sklep AGD i dystrybutor ma w ofercie kompletny zestaw jednak ze względu na brak rynku cena jest dość wysoka bo wynosi ok 800 pln z tego co pamietam, sądzę że jak się interes rozkręci to cena spadnie. pozdr

Autor: irokez59  godzina: 10:09
Tylko żeby to nie poszło w ilość a powinno iść w jakość

Autor: jurek123  godzina: 19:51
Wszysto to o czym tu piszecie to jest druga faza produkcji czyli pędzenie,polegające na zasadzie wykorzystania różnicy wrzenia alkoholu w stosunku do pozostałych komponentów zacieru. Ta pierwsza faza czyli zrobienie dobrego zacieru jest w produkcji spirytusu znacznie trudniejsza i to od niej generalnie zależy smak wyprodukowanego póżniej trunku.Spirytus pędzony ze żle przeprowadzonej fermentacji może byś,słodki,kwaśny,mieć posmak octu,cuchnąć zgnilizną itp.Najbardziej wstrętny jest cuchnący pleśnią ,jest to nie do usunięcia.