Piątek
07.07.2006
nr 188 (0341 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z czerwonej porzeczki  (NOWY TEMAT)

Autor: toms  godzina: 07:00
Czy Koledzy mogą podać znany Im przepis na naleweczkę z czerwonej porzeczki . W portalu znalazłem sporo z czarnej ale ten smak nie dla mnie . Dzięki za informację .

Autor: jurek123  godzina: 13:35
Kolego toms Czerwona porzeczka w odróżnieniu od czarnej nie bardzo nadaje się na nalewkę gdyż potraktowana wódką tworzy galaretę .Czarna natomiast daje piękny sok,bez galarety. Ja osobiście dodawałem odrobinę czerwonej porzeczki do dużej ilości nalewki typu ratafia czyli wieloowocowej ,ale z samej czerwonej nie radzę robić.

Autor: tedi  godzina: 16:37
Cytuję z "Wielkiej księgi nalewek" Czerwonych porzeczek rozgnieść tyle, aby uzyskać (następnego dnia)1 litr soku. Rozgniecioną miazgę zostawić w ciepłym miejscu na noc. Sok wycisnąć np. przy pomocy gazy. Przygotować syrop z 1/2 litra wody i 1/2 kg cukru, zagotować, wyszumować i wystudzić. Połączyć z sokiem, dodać 1 litr spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę przelać do butelek filtrując przez np. papierowy filtr do kawy.

Autor: RaKrzes  godzina: 18:47
ad toms Jak masz jej dużo, to zrób wino. Naprawdę, gwarantuję Ci, czerwona porzeczka to bardzo wdzięczny obiekt na wino. Robię co roku i zawsze wychodzi. DB

Autor: jurek123  godzina: 19:51
Wino popieram porzeczkowe dość mocne jest i bardzo dobrze się pije.