Poniedziałek
17.07.2006
nr 198 (0351 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Polecam - warchlak inaczej!!!  (NOWY TEMAT)

Autor: mariusz34  godzina: 23:05
ostatnio dostałem zadanie od kolegi - miałem zagospodarować tuszkę warchlaka i przyrządzić z niego coś jadalnego pod piwko lub ... kefir. Przeglądałem księążki i przepisy, lecz nic do mnie "nie przemawiało", aż wpadłem na pomysł wykorzystania przy tej okazji przepisu na proste i doskonałe danie - kugiel. Potrawa ta pochodzi podobno z Kurpii. Tarte ziemniaki ( jak na placki), do tego dorzucamy trochę podsmarzonego wędzonego boczku, podsmażonekj dobrej kiełbasy, podsmażonej na odrobinie smalcu kiszonej kapusty + cebulka, i na koniec dodajemy czosnek. Wszystkie składniki mieszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym/wysokiej blasze polewając roztopionym serkiem topionym z odrobiną mleka (najlepiej śmietankowy). Całość (w wersji oryginalnej ) do piekarnika 160 st do momentu lekkiego przypalenia wierzchu. Można jeść na ciepło lub zimno. Ja taką masę wykorzystałem jako farsz do warchlaka. Oczywiście szyneczki i łopatki naszpikowane słoninką; całość tuszki po uprzednim balsamowaniu w zalewie octowo-ziołowej. Szczytem męki było co prawda obwinięcie tuszy plastrami słoniny ale udało się osiągnąć zamierzony cel i unmiknąć wysuszenia pieczystego. Goście byli wnibowzięci - szczerze polecam.