Wtorek
25.07.2006
nr 206 (0359 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z imbiru  (NOWY TEMAT)

Autor: Faber  godzina: 00:39
Czy ktoś tego próbował.Polecam.Smakowita i zdrowotna!!!Mało kto w czasie picia jest w stanie rozpoznać z czego to jest.Ma smak sosnowy,żywiczny oraz piękny opalizujący kolor.Można ją robić z miodem lub cukrem.Imbir koniecznie świeży,obrany ze skórki i pokrojony w plasterki lub drobną kostkę-duże kłącze+1/2 ltr.spirytusu+1/2 lrt.wódki+30 dni-zlewamy,imbir zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem na kolejne 30 dni i dolewamy następne 1/2 ltr.wódki.Po 2-3 dniach cedzimy i jeszcze przepłukujemy szklanką wody.Imbir wyrzucamy,resztę mieszamy i stawiamy w ciemnym miejscu aby odstało.Odstane zlewamy,resztę przesączamy przez papierowy filtr do kawy.Otrzymujemy ok.2 litrów zacnego(jak to kol. Russak mówi)trunku nie wymagającego wielkich wysiłków. Ani 30 dni,ani ilość imbiru ani słodyczy nie są magiczne i można regulować ich wielkość degustując w tzw.międzyczasie.DB

Autor: Brek  godzina: 21:06
To rzeczywiście pyszna nalewka. Ja dodaję cztery cytryny (wcześniej sparzone i wyszorowane) pokrojone w plasterki razem ze skórką. Dodaję miodu i cukru. Dokładny przepis zaczerpnąłem z Wielkiej Księgi Nalewek. Moja się moczy od kilkunastu dni, więc jeszcze trochę trzeba czekać, ale piłem już taką gotową – pychota.... Pozdrawiam, DB