Środa
09.08.2006
nr 221 (0374 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Krupnik - miód gryczany

Autor: borys 30-06  godzina: 15:51
Koledzy a może przy okazji dysputy na temat podacie jakiœ przepis na krupnik. Pozdrawiam

Autor: Alus  godzina: 19:55
Nie żaden tam jakiś tylko wielokroć sprawdzony słynny K R U P N I K a’ la kris Składniki: 1l spirytusu (96%), 1 kg miodu (najlepiej gryczanego) lub 0,6 kg miodu + 0,4 kg cukru, 0,25 l wywaru z „korzeni”. 1. Miód ( lub miód i cukier ) gotować w garnku aż do pozbycia się piany ( ok. 1 – 1,5 godz.). 2. Wywar z korzeni: I wariant (optymalny) ok. 0,6 l wody, 2 laski cynamonu, ½ gałki muszkatołowej, 20 goździków, kilka kawałków korzenia imbiru ( jak kostki do gry 3 – 5 szt.), ½ laski wanilii, skórka pomarańczowa ( z jednej średniej pomarańczy). Korzenie gotować razem do odparowania około połowy wody. Po zakończeniu gotowania i lekkim wystudzeniu ostrożnie przelać do innego naczynia starannie unikając zanieczyszczeń ( można próbować przecedzić przez gazę). II wariant ok. 0,6 l wody, 1 czubata łyżeczka cynamonu, ½ gałki muszkatołowej, 20 goździków, 1 łyżeczka imbiru, ½ laski wanilii, 1 czubata łyżeczka proszku „skórka pomarańcz .” Korzenie wrzucić do wody z tym, że proszek cynamonowy, imbirowy i „skórka pomarańczowa” wysypać na kawałek białego, bawełnianego materiału i związać nitką ( powstaje coś na kształt gruszeczki) i dopiero potem wrzucić do wody. Gotować do odparowania ok. połowy wody. Poczekać aż wywar częściowo ostygnie i delikatnie zlać do innego naczynia ( najlepiej małego słoika). Odstawić do lodówki, a po 2-3 dniach jeszcze raz delikatnie zlać najklarowniejszą część wywaru. Przegotowany miód lekko studzimy i łączymy z wywarem z korzeni i spirytusem. Jeżeli trzeba dolewamy przegotowanej wody do uzyskania odpowiadającej nam mocy. Uzyskane w ten sposób 2,3 l krupniku będzie miało moc ok. 42 %. Po wymieszaniu rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Krupnik powinien „dochodzić” minimum 1 miesiąc. Jeszcze lepszy jest po upływie minimum pół roku leżakowania. Smakosze pijają krupnik trzyletni. Pozdrowionka DB