Środa
09.08.2006
nr 221 (0374 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: KAWÓWKA  (NOWY TEMAT)

Autor: kris  godzina: 09:46
Dla kawoszy, sympatyków smaku kawy, itp polecam prosty przepis na nalewkę na ziarnach kawy. Składniki: 1/2 l spirytusu 1/2 l przegotowanej wody ( jak nalewka ma być mocniejsza to odpowiednio mniej ) 100-120 ziaren kawy ok.1/2 szklanki cukru Do butli ( słoja, itp ) wlać spirutus i wodę, wsypać cukier. Po rozpuszczeniu cukru wsypać ziarna kawy ( na tym etapie mozna dodać kawałek laski wanilii lub kilka kropel olejku anyżowego ). Po opadnięciu ziaren kawy ( ok. 2 tygodni - w zależności od gatunku) lub lepiej po 30-40 dniach zlać nalewkę do butelek i ...SMACZNEGO. Pozdrawiam

Autor: kedaT  godzina: 12:45
Do KRISA !! W jakim sklepie kupujesz olejek anyżowy ? Pozdrawiam DARZ BÓR

Autor: kris  godzina: 13:38
Niestety to dość odległa historia bo kupiłem go 6 lat temu w sklepie zielarskim w Olsztynie ( już go tam nie ma , sklepu znaczy się ) jako anyżową zaprawkę do wódek. To istotne bo musi nadawać się do wódek więc albo czysty olejek albo na spirytusie - i ostrożnie, żeby nie przesadzić, to smak kawy jest tu najistotniejszy. Ale ... naprawdę wystarczy sama kawa, a cukier można sobie "poregulować" ( np . od 1/4 szklanki do 1,5 szklanki ) do własnego gustu. Ilość ziaren kawy zresztą też. Pozdrawiam

Autor: Faber  godzina: 22:01
ad.kedaT Pogadaj z jakimś znajomym aptekarzem lub odwiedż sklep Herbapolu.