Środa
01.11.2006
nr 305 (0458 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: kiełbasa w słoiku

Autor: wojtkos  godzina: 12:26
dodajcie troszkę drobno zmielonych skórek wieprzowych.Galaretka jak malowana

Autor: Piegus  godzina: 13:07
mam pytanie miesko ma byc z zamrazarki czy swierzynka? Desperado wrzuc ten przepis na kielbase! DB

Autor: Desperado  godzina: 16:21
Nie ma w tej kwestii cudów. Temat jest latwy do zrobienia nawet przez kuchenne beztalencie. Po prostu uwędzoną kiełbasę trzeba umieścić w słoiku, najlepiej w takim który ma szeroką nakrętkę. Ułatwi to wkładanie kiełbasy. Całość zalewamy roztopionym gorącym smalcem z dodatkiem przypraw. Najlepiej dać dużo pieprzu papryki, i liści laurowych. Nie zawadzi też czosnek. Zalany smalcem słoik trzeba zapasteryzować. Gotowana w smalcu kiełbasa poza tym ,,puści soki” które przejdą w smalec. Banał, jeśli chodzi o wykonanie. POZDR.....

Autor: Mark - 2  godzina: 21:00
A jak by zalał płynnym (gorącym), to też jeszcze trzeba pasteryzować. Czy przy pasteryzacji chodzi o to aby składniki wzajemnie i powoli, się "poprzenikały", a słoje np. nie popękały podczas lania bardzo gorącego tłuszczu - co może się zdażyć. Jaki czas pasteryzacji?. D.B.