Czwartek
19.10.2006
nr 292 (0445 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kaczki nowe wydanie  (NOWY TEMAT)

Autor: Boska ( BT )  godzina: 00:32
Sluchajcie, jestem maniakiem polowan na kaczki ale juz przejadly mi sie bo wszystkie robie podobnie. Macie moze jakies ciekawe pomysly na zrobienie kaczki ?? DB Bozka

Autor: Wicher  godzina: 09:18
Kaczka po pekińsku Składniki: 1 kaczka 2 łyżki sosu sojowego 2 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Do podania: sos Hoisin 1 mały świeży ogórek, pokrojony w ósemki 6 dymek Chleb mandaryna: 4 szklanki mąki szczypta soli 1 1/4 szklanki wrzącej wody olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy Sposób przygotowania: Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody. Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła. Zmieszać sos sojowy, brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny. Jeśli nie można kaczki powiesić, należy ją ułożyć na kratce do opiekania i umieścić w przewiewnym miejscu. Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Kaczkę położyć na kratce, pod spód podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę, aż kaczka będzie miękka, a skórka brązowa i chrupiąca z każdej strony. Dymkę pokroić na kawałki długości 8cm. Jeden koniec każdej dymki ponacinać w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały. Chleb mandaryna: mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu. Dodać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek o średnicy 5cm, a następnie pokroić go w krążki grubości 1cm. Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy ok. 8cm. Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 naoliwioną powierzchnią. Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę ok. 15cm. Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie. Na małym ogniu smażyć placki 1 minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień. Lekko przestudzone składać na pół. Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w podgrzewanym naczyniu). Kaczkę kroić ostrym nożem. Podawać z ogórkiem. Chleb mandaryna z dymką i sosem podawać na osobnych talerzach do każdego nakrycia. Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin. Mięso, ogórek i dymkę można też zawinąć w chleb mandaryna. I jeszcze jadno, nie jest ważne jak przygotowane ale z kim cieszysz się owocami swoich starań. Pozdrawiam Wojtek

Autor: master537  godzina: 10:21
Ad Wicher. Składniki w Polsce powiatowej i na wsi są niedostępne. Nie wszyscy mieszkają w Warszawie lub w pobliżu. Technologia przygotowania dotyczy tylko mistrzów rądla i patelni. Nie każdy z myśliwych to Pascal, Makłowicz czy inny Russak. Trzeba zejść na ziemię i coś ludzkiego poradzić, aby wszelkie składniki dostepne były i sposób przygotowania, dla przeciętnie zdolnego kulinarnie człowieka, możliwy do wykonania. Pozdrawiam. Darz Bór.

Autor: Wicher  godzina: 14:03
ad master537 dobra to samo ale bez udziwnionych składników 1 kaczka, 1 ogórek zielony pokrojony w paski (do przybrania), 2 pęczki cebulek dymek pokrojonych w pasemka (do przybrania). Sos (lakier): 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka maki pszennej, 2 łyżki miodu płynnego, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka przyprawy "5 zapachów", sól, pieprz. Placuszki: 250 g mąki, 230 ml wrzącej wody, 2 łyżki oleju. Sos śliwkowy: 250 g powideł śliwkowych, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sherry, szczypta cynamonu, szczypta ostrej, mielonej papryki, szczypta imbiru w proszku. 1. Wszystkie składniki lakieru połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. Gotowym lakierem nasmarować dokładnie sprawioną i ponakłuwaną ostrym widelcem kaczkę. Odstawić na 12 godzin. 2. Po upływie tego czasu kaczkę piec na ruszcie, w nagrzanym do temp. 200 st. piekarniku, przez 1,5 godziny, często podlewając sosem z pieczenia. 3. Wszystkie składniki sosu śliwkowego dobrze wymieszać. Podgrzewać stopniowo, stale mieszając, przez 5 min. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodowce. 4. Mąkę zalać wrzątkiem. Wyrobić 5-6 min., a następnie odstawić na kolejne 5-6 min. Z gotowego ciasta uformować wałek o średnicy 3cm. Pokroić w plastry o grubości 2cm., z których formować placki o średnicy ok. 6cm. Wierzch każdego placka posmarować odrobina oleju. Placki składać po dwa, stykając je natłuszczonymi stronami. Każdą z par rozwałkować do średnicy 15cm. Smażyć na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni, nie rumieniąc. 5. Upieczona kaczkę pokroić bardzo ostrym nożem w plasterki. Układać je, po kilka na placuszkach, wraz z kilkoma paskami ogórka i pasemkami dymki oraz łyżeczką sosu śliwkowego. to naprawdę prosty przepis

Autor: Wicher  godzina: 14:25
A, i jeszcze instrukcja w wersji obrazkowej. ;-)))

Autor: master537  godzina: 14:50
Ad Wicher. I o to chodzi. Jestem pełen uznania. Przepis zachowam, bo wydaje się smaczny. Zachowam do czasu przerwy w diecie. Kaczki mam już w zamrażarce. Wielkie dzięki :-)) Pozdrawiam. Darz Bór.

Autor: Faber  godzina: 17:37
Master Jak już się przestaniesz katować tym odchudzaniem,czego Ci rychło życzę-jeżeli nie popadniesz w jakąś tam bumbolimię albo inną kacheksję-to daj znać. Nażremy się wtedy i opijemy jakimiś świństwami,coby organizm do normy doprowadzić i zdrowia mu troszkę przywrócić. Wcześniej zamówimy jakieś panienki do zabawy i dostarczenia duchowi męskości niezbędnej pożywki. Jako,żem byk zodiakalny to teraz puść ryk jelenia z em-p3 żeby mój nastrój bojowy sobie unausznić-Ty chyba po tej diecie możesz wydać jeno dżwięk wabika na lisa. Czekam na dobre wieści.DB.

Autor: greg  godzina: 18:46
Faber A nie zapomnicje tam o mnie Wszystkie punkty programu mi sie podobają greg

Autor: Mysliwyy  godzina: 21:49
ad.master537 Ile już schudłeś??:) pozdro...

Autor: kominek  godzina: 22:48
Ad BOASKA Ty skończ z tymi kaczkami, bo jak Ci się trafi jakiś kaczor do oskubania to Ci IPN takiego wora uszyje, że Cie nie wyciągniemy. Pozdrawiam