Czwartek
19.10.2006nr 292 (0445 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Polewka z gąskami vel zielonkami vel prośniankami (NOWY TEMAT) Autor: Rakrzes godzina: 19:20 Jako że sezon grzybowy jeszcze, jeszcze trwa, pozwoliłem sobie wrzucić przepis, który niedawno wypróbowałem. Może ktoś jeszcze skorzysta, a wielu na pewno go zna ))) Autor: Rakrzes godzina: 19:23 Gotujemy bulion – jarzyny jak do rosołu, pokrojone lub nie – pełna dowolność. Oprócz jarzyn oczywiście cebula, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Można wrzucić słuszny kawałek boczku – dla chętnych. Gotować, aż warzywa będą jeszcze bardziej twarde niż miękkie. Wrzucić dokładnie opłukane i pokrojone grzyby. Gotować do miękkości, doprawiając ewentualnie do smaku. Autor: Rakrzes godzina: 19:25 W przypadku niepokojonych jarzyn – jak kto woli – można usunąć lub przetrzeć przez sitko. (ja kroję, więc omija mnie ten dylemat). foto - kolejne stadium gotowania Autor: Rakrzes godzina: 19:26 Gdy grzyby będą miękkie – rozrobić dobrą kwaśną śmietanę z mąką i zagęścić zupę. Następnie wlać sporą ilość maślanki – zależnie od upodobań indywidualnych. Autor: Rakrzes godzina: 19:29 ... na poprzednim zdjęciu widoczne "klubry" w zupie, które trzeba oczywiście zdezintegrować Chwilę pogotować, doprawić do smaku (osobiście dodaję kapkę startego chrzanu) i podawać. Najlepiej z ugotowanymi osobno ziemniakami. P.s. przepraszam za kiepskie fotki, ale aparat przestawił mi się na niższą rozdzielczość :( DB Rakrzes |