Poniedziałek
23.10.2006nr 296 (0449 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Kasztany jadalne (NOWY TEMAT) Autor: waskacz6 godzina: 21:21 Witam Nazbieralem duzo kasztanow jadalnych i nie wiem jak je upitrasic. Prosze moze ktos slyszal jak sie je robi? DB! Autor: pharmacist godzina: 21:41 Z tego co ja wiem można nawet z nich zupę zrobić, ale najlepsze są powolutki przypiekane/przyprażane. Mistrzami w tym są Austriacy i chyba dlatego mówi się na nich czasami per Kasztany. Pieką je na specjalnych rusztach w piecach węglem drzewnym opalanych, stoja takie piece na ulicy. Ja uwielbiam kasztany jadalne i mój sposób jest bardzo prosty. Potrzeba ostrego noża ze szpikulcem lub widelca, dosyć dużą patelnie z przykrywką i czas. Każdego kasztana nakłuwamy - trzeba go delikatnie dziabnąć. Można z jednej strony, można z dwu. Kasztany na patelnię wsyopujemy tak aby każdy lezał bezpośrednio na dnie i żeby było troche luzu - potrzeba będzie od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Na średnim ogniu pod przykryciem prażymy je bez żadnych dodatków przez około 10 minut, potem nalezy zmniejszyć ogień i potrzepac patelnią żeby sie pomieszały i z każdej strony równomiernie wyprażyły. Potem prażymy je jeszcze z 20 minut. I już sa gotowe. Zjada się to białe coś ze środka, jak trochę wystygną. Życzę smacznego Maras Autor: kominek godzina: 21:44 Jadłem takie kasztany w Italii coś pysznego, ale podobno najlepsze są na placu Pigal. Pozdrawiam Autor: waskacz6 godzina: 21:59 hm ciekawe co piszecie. czy te kasztany musza byc podczas smazenia cale zanuzone w oleju? czy prazyc je w lupinkach? Wlasnie jestem w Anglii i jest ich tutaj mnostwo. Autor: kominek godzina: 22:05 Prażone na sucho w łupinkach żadnego oleju.Aż łupinki lekko zczernieją i popękają Pozdr. |