Środa
25.10.2006
nr 298 (0451 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nieznane owoce  (NOWY TEMAT)

Autor: Szczygiel1  godzina: 20:46
Witam kolegów. W niedzielę wybrałem się z kolegą o świcie na kozy podczas chodzenia po lesie spotkaliśmy krzak z owocami przypominającymi jarzębine owoc rósł w takich samych kiściach też byłczerwony. Nie wiem jak się on nazywa może ktoś wie z góry dziękuje DB.

Autor: wosiu  godzina: 21:00
Gdyby jakieś zdjęcie? A może to była żurawina? Pozdrawiam DB

Autor: Rakrzes  godzina: 21:33
ad Szczygiel1 Może kalina koralowa? Albo hordowina? Chociaż ta druga w lasach rzadsza. Zwróć uwagę na liście. Pozdrowienia DB Rakrzes

Autor: Rakrzes  godzina: 21:35
poniżej link do fotek kalina (www.krzewy.pl/Kalina_koralowa/kalina_koralowa.htm)

Autor: Hania  godzina: 22:14
A może bez koralowy? On chyba częsciej się zdaża w lasach niż kalina.

Autor: Szczygiel1  godzina: 22:23
Śliczne dzięki kol Rakrzes trafiłeś w dychę to właśnie te owoce widzieliśmy . Teraz już będe wiedział że to kalina . A czy te owoce nadają się np. na nalewkę ?

Autor: Rakrzes  godzina: 23:44
ad Szczygiel1 Raczej nie :(((. Mają dużo garbników i raczej są trujące (różne źródła różnie podają). Podobno tracą trujące właściwości po przemrożeniu lub ugotowaniu. Nawet ptaki niezbyt chętnie je jedzą. Korę wykorzystuje się w medycynie ( wikipedia (pl.wikipedia.org/wiki/Kalina_koralowa)) J. Mowszowicz - Rośliny trujące: "przetwory z kaliny koralowej, podawane w dużych dawkach, powodują wymioty, zawroty głowy, zaburzenia w wymowie, organiczone ruchy oraz utratę przytomności. Roślina trująca również dla bydła i koni". P.R. Burda - Zatrucia ostre grzybami i roślinami wyższymi: "Zdania co do toksyczności kaliny są rozbieżne - od braku działania trującego do twierdzenia o jej znacznej toksyczności (opisano zatrucie śmiertelne o dziecka). Po spożyciu większej ilości owoców występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Kontakt z sokiem z łyka może spowodować miejscowe reakcje uczuleniowe, podrażnienie skóry i oczu". Pozdrawiam i DB Rakrzes