Czwartek
09.11.2006
nr 313 (0466 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pigwa w koniaku  (NOWY TEMAT)

Autor: Brek  godzina: 18:25
Chciałbym polecić przepis zaczerpnięty z albumu „Dziczyzna Porady Dla smakoszy”, który wypróbowałem i lekko zmodyfikowany (poprzez zwiększenie ilości octu w marynacie) gorąco polecam. Przygotowana według tego przepisu marynata jest świetnym dodatkiem do dziczyzny i nie tylko... Składniki : 2kg pigwy 0,5kg cukru 0,5kg miodu 100ml dobrego octu winnego (ja używałem biały balsamiczny) 3/4l wody 1/8l koniaku (ja użyłem brandy)

Autor: Brek  godzina: 18:33
Wymyte pigwy pokroić w ćwiartki.

Autor: Brek  godzina: 18:35
Usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry i pokroić na równej grubości plasterki.

Autor: Brek  godzina: 18:39
Cukier, miód, ocet i wodę zagotować w garnku. Wrzucić pokrojoną pigwę i na małym ogniu gotować 20-30 minut. Użyłem takiego octu jak na zdjęciu i wyszło pycha :-)

Autor: Brek  godzina: 18:40
Ja gotowałem 20 minut mocno dojrzałe pigwy i lekko rozgotowałem…

Autor: Brek  godzina: 18:43
Wyjąć owoce i poukładać w słoiczkach. Zalewę dalej gotować, aż się zagęści. Na koniec dodać koniak i zalać owoce w słoiczkach. Moje „złapały”, więc już ich nie pasteryzuję.

Autor: Brek  godzina: 18:43
Darz Bór i smacznego !