Poniedziałek
04.12.2006
nr 338 (0491 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: udziec w porterze

Autor: hurra_qwer  godzina: 21:05
porter zbyt gorzki chyba do gotowania jest... Ja gotuję tylko na jasnym piwie, i wybieram na smak te mniej goryczkowe, np. na święta karpia w piwie (od Kuronia). Z portera to porterówka albo kukułówka (gotujesz cukierki kukułki z piwem i po ostudzeniu dobijasz spirytusem) - śląski specjał,i jak inne śląskie przepyszny. Ja robiłem piwko tyż ale strasznie się pieni trochę z tym w domu b...u. Efekt - nie powiem, ja zrobiłem ciemne, wyszło trochę jak belgijskie (po miesiącu), później poszło w wytrawne ciemne, bez słodyczy, z to piana jak z gaśnicy ;-) Czesi próbowali i im smakowało... Jak kapslujesz??