Poniedziałek
04.12.2006
nr 338 (0491 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Łosoś- POMOCY.  (NOWY TEMAT)

Autor: Piegus  godzina: 17:29
Mistrzowie proszę o orginalny przepis z łososia. Swego czasu zajadalem sie surowym łososiem w Niechorzu, lecz szef kuchni nie chcial podac mi przepisu. Napewno nazwa została zmieniona bo ponoć przepis pochodzi ze Szwecji a nazywał sie PEKLOWANIEC. DB Ps. Pozycja 1. http://www.ucywila.pl/menu/menu.htm

Autor: Rakrzes  godzina: 17:40
ad Piegus Post nie do mnie, bo mistrzem nie jestem, ale może to: GRAVLAX Na Lofotach ze smakiem (151) - R. Makłowicz 4 filety z łososia MARYNATA: 80ml akwawitu, 1 pęczek koperku, sól, pieprz. Na ruszcie położyć plastry łososia, polać akwawitem, podpalić. Obsmażyć z obu stron. Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i podawać. Smacznego i DB Rakrzes

Autor: Rakrzes  godzina: 17:41
lub to: GRAVLAX I Robert Makłowicz & Andrzej Zaręba - Kalendarz znaleziony w brytfannie (2005). 1kg łososia, 70g soli, najlepiej morskiej, 90g cukru, 1 łyżka zgniecionego białego pieprzu, 2-3 pęczki koperku (razem z łodyżkami). Łososia wyfiletować, usuwając ości. Skórę zostawić, delikatnie nakłuwając ją końcówką małego noża. Przyprawy wymieszać z posiekanym koperkiem i częścią marynaty pokryć dno porcelanowego naczynia. Rybę ułożyć na przyprawach (skórą do dołu), wierzch natrzeć pozostałą marynatą. Naczynie przykryć przezroczystą folią, zostawić na 2-3 godziny w temp. pokojowej, aż marynata puści soczek (łososia obracać kilka razy). Wsadzić do lodówki i marynować przez 24 godziny. Przed podaniem pokroić rybę w plastry, przybrać gałązkami koperku i cząstkami cytryny. PS. Przepisów nie próbowałem, ale wszak co Makłowicz to Makłowicz DB Rakrzes

Autor: Alej.....  godzina: 18:05
Jesli chodzi o surowego to możesz skosztować tatara z łososia lub np. zrobić saschimi. Tatar to wiadomo .... z dodatkami jakie preferujesz .... a saschimi mniej więcej tak. Usunąć skórę z ryby. Następnie włożyć filety do zamrażalnika i poczekać, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równiuteńko pokroić. Najczęściej kroi się w cienkie plastry, można także pokroić je na kawałki. Obrac marchewkę, białą rzepę, ogórek dokładnie umyć. Warzywa pokroić w cieniutkie paseczki - są nawet do tego sprzęty kuchenne. Rybę (ryby) ułożyć na półmisku, udekorowć pokrojonymi warzywami, kawiorem i cząstkami cytryny. Podawać z sosem sojowym przyprawionym chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Pozdrawiam, alej

Autor: Mark - 2  godzina: 23:49
A niech tam, miałem już nie zabierać głosu na tym forum, ale ostatni raz (bo uwielbiam solonego łososia) - przepis na łososia solonego bardzo popularny na wybrzeżu. Składniki: filet z łososia - im grubszy tym lepszy, sól ale tylko kamienna (nie jodowana), cukier i ewentualnie świeży koperek. Filet kładziemy na pólmisku skórą do dołu, posypujemy grubą warstwą soli wymieszanej z cukrem i ewentualnie świeżym pokrojonym koperkiem (jak kto lubi). Wstawiamy do lodówki i po upływie około 12 godzin, możemy już kroić na cienkie plasterki do świeżego chleba obowiązkowo z masłem. Teraz proporcje, sposób szwedzki preferuje sól i cukier po równo tj. 50/50 i do tego właśnie świeży koperek. Nasz rodzimy kaszubski - 1/3 cukru i 2/3 soli, bez koperku. Ja osobiście robię po kaszubsku, lecz jednak dodaję koperek, dla mnie lepsze w smaku. Ale każdy może sam poeksperymentować. Tylko jedna uwaga - filety musza być odpowiednio grube, najlepiej z łososi od 4 kg w górę, po prostu zbyt cienkie szybko zrobią się twarde i nie smaczne. Chyba że przeznaczamy do szybkiego spożycia w ciągu 24 h, to wtedy mogą być cieńsze. D.B.