Piątek
22.12.2006
nr 356 (0509 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Łosoś- POMOCY.

Autor: Piegus  godzina: 19:09
Zrobiłem tatara oraz gravlax, ktory dochodzi w lodówce. Zrobiłem równiez łososia po szwedzku przepis poniżej jak dla mnie pyszność.Składniki: duży filet z łososia - koniecznie ze skórą, przyprawa do ryb - np. Kamis, 1 kg soli - tak tak to nie pomyłka Jak przyrządzić? Na blaszce do ciasta wysypać równo 1 kg soli,tak aby powstała 0,5-1cm warstwa soli. Rybę przyprawić i ułożyć skórą do soli. Wstawić do na maxa rozgrzanego piekarnika na pół godziny. Z soli powstaje skorupka która nie pozwala na uciekanie soków z ryby, dzięki czemu jest przepyszna i soczysta. Skorupkę oderwać od ryby, która nie jest absolutnie za słona.