Poniedziałek
16.04.2007
nr 106 (0624 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: zalewa do peklowania szynki i schabu z dzika  (NOWY TEMAT)

Autor: Nikita1  godzina: 17:54
SKŁADNIKI: 3 litry wody 3 łyżki soli peklowej 5 liści laurowych (pokruszone) 15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu) 10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. Smacznego.

Autor: Alus  godzina: 22:57
ad Nikita1 Wg mojej wiedzy i praktyki w celu uzyskania właściwego do peklowania roztworu soli stosuje się jej 10 dkg na 1 litr wody. Nie wydaje mi się żeby łyżka (pewnie stołowa) soli to było właśnie 10 dkg. Stosunek soli do wody 1:10 stosuje sie przy peklowaniu dosyc długim, nawet 12-14 dni w przypadku większych kawałków (np. szynek) i nieco krócej w przypadku polędwicy. Jezeli peklowanie ma byc krótsze soli daje sie odpowiednio więcej. Mozna tez stosować nastrzyk. Pozdrowionka DB