Wtorek
11.09.2007
nr 254 (0772 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Gruszkówka.  (NOWY TEMAT)

Autor: Robert K.  godzina: 11:19
Witam. Nastawiłem ostatnio po raz pierwszy nalewkę z dzikich gruszek. Doradzano mi, że same gruszki będą niewyraźne w smaku. Doradźcie proszę czym ją wzbogacić ? Goździki ? DB Robert

Autor: jurek123  godzina: 11:33
Gruszka z gożdzikami jest bardzo dobra w kompocie.Kiedyś nalałem na gruszkach gorzelankę i wyszło coś mdlego o nieokreślonym smaku.Dosłodziłem i doprawiłem gożdzikami i cynamonem i wyszedł niezły likierek. Pozdrawiam

Autor: pharmacist  godzina: 18:46
Wiesz jak to bywa z nalewkami. Czasem nie wiadomo co wyjdzie. Nie oceniaj od razu, musi się przegryźć. Są nalewki i alkohole które musza polezec troche, a są takie co musza dłużej. I nagle z jakiegos powodu po pewnym czasie nabierają aromatu. Dosmaczyć można miodem, cynamonem, kardamonem. Mozna dodać innej nalewki np aroniowej . My na próbę w tym roku tez robimy gruszkową, tak po prostu. Pocięte gruszki zalalismy 70% alkoholem. Ciekawe co wyjdzie..... Moją życiową porażką jest jak dotąd trojanka litewska na którą się napaliłem. Zmarnowałem na nią 5 litrów wódki hehe. Łaziłem po polach i zbierałem pąki brzozy i topoli. To cos składa sie z 27 ziół. No cóż, jako farmaceuta sprzedaje rózne nalewki, ale ta chyba bedzie musiała długo dojrzewać.