![]() |
Poniedziałek
15.10.2007nr 288 (0806 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Opieńka - czy aby jadalna?? Autor: WJarek godzina: 22:42 Jak mogłem przegapić ten temat ? @ Driada: Nic nie przemarzło! Na podkarpaciu wysyp rydzów trwa. Czasem nawet znajduje się takie z lodem "w dołku" po porannym przymrozku... Ja robię zalewę 1+6 a nawet 1+7 (ocet 10% + woda) - podobnie jak "mariandzik". I też do octu tylko sól i cukier, a przyprawy do słoików. Z tym, że ilości "na oko". I tylko z czosnkiem, nigdy z cebulą - od cebuli robi się "glut" z zalewy. Obgotowane grzybki do słoików - w zależności od gatunku 2/3 do 3/4 wysokości - napełniam gorącą zalewą, zakręcam i tyle. |