Wtorek
16.10.2007
nr 289 (0807 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Rudy rydz.

Autor: deer.hunter  godzina: 07:19
ad.WJarek Mleczaj. Chyba. Smak grzybków jest różny: zależy od tego gdzie są zabrane: czy w świerczynie, czy na bagienkach w lesie jodłowym czy też na śródleśnych polanach. Wyraźnie inne są te ze świerczyn - mają bardziej wyrazisty, można powiedzieć ostry smak. Grzybki kisną "samoistnie" - nie trzeba ich zakwaszać. Duża ilość cebuli nie powinna im zaszkodzić. Ile mają leżeć? Tak ze 2 tygodnie, może troche dłużej - poznasz po smaku :-) smacznego dh

Autor: WJarek  godzina: 20:29
No właśnie... Najczęstsze: Mleczaj rydz - mleczko pomarańczowe, przyjemne w smaku, z lekko gorzkawym posmakiem , nie zmienia koloru. W miejscach uszkodzonych zielenieje. Rośnie pod sosnami. Najsmaczniejszy. Mleczaj jodłowy (m. późnojesienny) - sok pomarańczowy, przebarwia się na czerwono w ciągu godzin(y), podobnie uszkodzenia. Lekko gorzkawy. Miąższ bardziej kruchy niż rydza. Rośnie pod jodłami. Smaczny. Mleczaj świerkowy - mleczko po kilkunastu minutach zmienia kolor na czerwony, w miejscach uszkodzonych również czerwienieje. Smak gorzkawy, nawet palący. Rośnie pod świerkami. Niesmaczny (gorzki). Oprócz nich jeszcze m. czerwieniejący z mleczkiem od początku czerwonym i zmienny (mleczko zmienia kolor w ciągu kilku minut) - oba "podsosnowe". Zapewne jeszcze jakiegoś pominąłem... U mnie 99% to mleczaje jodłowe.