Wtorek
30.10.2007
nr 303 (0821 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pytanko ???  (NOWY TEMAT)

Autor: łapacz  godzina: 13:42
Koledzy jak dobrze upiec szynke z kozy ? czyli; jaka marynata ,jak długo -czym naszpikować - jak długo piec Pozdrawiam SmaczBór

Autor: Alej.....  godzina: 15:02
Do pieczenia sarniny radzę zakupić termometr. Koniecznie. Kosztuje parę groszy a, bez względu na to, w czym ją zabejcujesz i czym naszpikujesz, właśnie przy sarnie czy jeleniu, sprawdzi się na pewno a pieczenie uczyni komfortowym. Bez cienia stresu, że mięso przesuszysz. Pozdrawiam, alej

Autor: łapacz  godzina: 15:36
Tzn ? nie używałem nigdy termometra do pieczenia ? i ile powinien wskazywać i jak to się ma do czasu pieczenia ? SmaczBór

Autor: iwona  godzina: 16:03
ad.lapacz Czyzbys upolowal daniela w Richmond Park ? A moze faktycznie chodzi Ci o prawdziwa koze ? (saren tutaj nie widzialam ) :))))))))))))))))))) DB

Autor: łapacz  godzina: 16:11
Witam Iwono -już w kraju ? ja jeszcze dwa dni a kolega obiecał mi szynke i nie chciał bym jej zmarnować :)) Pozdrowionka

Autor: Alej.....  godzina: 16:11
To zależy od mięsa. Interesuje Cię jedynie odpowiednia temperatura w piekarniku a nie czas pieczenia. Efekt uzyskujesz przy osiągnięciu w śrdoku pieczeni odpowiedniej temperatury - od niecałych 70 st. przy wołowinie, 77-78 cielęcina (sarna, jelen), ok. 80 jagnięcina, 85 wieprzowina (dzik) do nawet pow. 90 przy drobiu. Wbijasz termometr w kawał mięsa, jeżeli akurat opiekasz w rondlu to po opieczeniu, tak żeby koniec szpikulca dotarł do środka i spokojnie czekasz gdy wskazówka osiagnie odpowiedniw wskazanie. Przy sarninie proponuję ok 75 do max 77 st. SmaczBór ;)

Autor: łapacz  godzina: 16:23
Dzięki Alej a w czy to najlepiej zrobić ? tzn -z grzybkami ,cebulka ,marchew ? SmaczBór

Autor: Alej.....  godzina: 16:33
Trzeba by to zabejcować. Moze w winie z jarzynami? - starta marchew, piertuszka, seler, cebula, lisć laurowy, ziele, pieprz i czerwone wino. Ze dwie, trzy doby. Potem naszpikować słoniną i upiec. A moze coś na bazie winnego octu, może cytryny? No nie wiem co preferujesz bo ja akurat wino ... Podzrawiam, alej

Autor: łapacz  godzina: 16:38
O bejcy wiem ,i dolewam wina , chodziło mi bardziej o jakiś sos do tego ,bo przyznam się że kocham sosy Pozdrawiam