Czwartek
06.03.2008
nr 066 (0949 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: PROSZĘ O POMOC ...  (NOWY TEMAT)

Autor: Sova  godzina: 13:45
WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE. MAM PROŚBE DO KOLEGÓW CZY KTOŚ WIE GDZIE MOGĘ DOSTAĆ RĘCZNĄ (DOMOWĄ) ZAMYKARKE DO PUSZEK. MAM DO ZROBIENIA DZICZYZNY TROSZKE A WYDAJE MI SIE TEN SPOSÓB NAJLEPSZY. JEŚLI KTOŚ Z KOLEGÓW MA INFORMACJE TO PROSZE O KONTAKT. DZIEKUJE I POZDRAWIAM SOVA

Autor: Sova  godzina: 13:45
SIMON82@WP.PL

Autor: Kłysz  godzina: 16:14
A może zrób w słoikach i zapasteryzuj w szybkowarze. Powinno dobrze trzymać a przy podwyższonym ciśnieniu będzie efekt podobny jak w puszcze. Bo zanim zorganiujewsz maszynkę to może się okazać, że Twoja dziczyzna jest, że tak powiem, świeża inaczej . . . . :-)

Autor: Paweł54  godzina: 16:39
Nie chcę Cię martwić, ale tanio nie będzie, popatrz zamykarka (marketeo.com/pl/offerDetail/77099_r%C4%99czna_zamykarka_do_puszek.html) zamykarka2 (marketeo.com/pl/offerDetail/154610_Zamykarki_do_puszek_i_s%C5%82oik%C3%B3w.html), na pewno mają tutaj (www.cobro.org.pl/) , ale nie sprzedadzą, może ew. powiedzą kto i gdzie produkuje jeszcze takie urzadzenia ( o ile produkuje). Ja kiedyś widziałem dwa takie urzadzenia, jedno na SGGW, drugie w Instytucie Przemysłu Fermentacyjnego, ale ... było to trzydzieści lat temu :-). Można spróbować poszukać na targach staroci np. na Kole w Warszawie w soboty i w niedziele. Dużo dziwnych rzeczy ludzie sprzedają. Powodzenia P.S. większość myśliwych zamraża surowe mięso, sporo osób mrozi również gotowe produkty m.in. pasztety. Puszkowanie jest mało popularne, tyndalizownie w słoikach musi być przeprowadzone bardzo dokładnie, inaczej można sobie narobic kłopotów zdrowotnych. Ja osobiście zamrażam do -25 C surowe mieso z kością lub bez i dopiero jak mam taką potrzebę, to wyjmuję odpowiednią porcję z zamrażarki i przygotowywuję gotową potrawę. Taniej i prościej się raczej nie da.

Autor: Sova  godzina: 18:49
Witam Kłyszu . Dziczyzna jeszcze w zamrazarce wiec produkcja na całego bedzie w doborowy towarzystwie. Jak coś to zapraszam :-) POZDRAWIAM SOVA ad. Paweł54 Dziekujue juz czytam. Wiarus przesłał mi dobrego linka na HYDE PARK

Autor: Paweł54  godzina: 19:25
ad. Sova. Obejrzałem link podany przez Wiarusa, ale nie mogę sie dopatrzeć, czy te dwie ręczne zamykarki służą do zamykania puszek czy tylko słoików z metalowym, zagniatanym wieczkiem. Dobrze zamknięta puszka musi mieć tzw. podwójną zakładkę inaczej zamknięcie nie będzie szczelne. Cena tego urządzenia jest śmiesznie niska więc, z jednej strony, niewiele się ryzykuje ale, z drugiej strony - czy to będzie działało ??? Jak, na skalę przemysłową, powinna wyglądać higiena produkcji konserw miesnych masz tutaj (www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0091.htm) . Hasło "podwojna zakładka" - dotyczące zamknięcia konserwy powtarza się kilka razy. Aby uzyskać dobrej jakości "podwójną zakładkę" trzeba krawędzie puszki i wieczka naprawdę solidnie i kilkuetapowo zagiąć. Urządzenia na zdjęciach nie za bardzo takie zamknięcie gwarantują. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. Powodzenia

Autor: Ira (BT)  godzina: 21:35
Sóweczko czy to znaczy, że wróciłeś na Ojczyzny łono ???? :) Suuuuper :) Hm te pychaśne pasztety, boczki i inne cudeńka zawsze robiłeś w słoikach, więc po kiego Ci te puszki ?:) Uściski Ira:)