![]() |
Poniedziałek
15.08.2011nr 227 (2206 ) ISSN 1734-6827 Wiedza i edukacja Temat: preparowanie rogu bydlecego (NOWY TEMAT) Autor: Nemrod3 godzina: 07:33 Mam prośbę do kolegów. Jak usunąć miazgę z rogu bydlęcego a w ogóle jak zabrać się do wykonania rogu do wabienia jeleni byków ,Pozdrawiam. Autor: zoil godzina: 13:30 Co do sporządzenia z rogu wabika na byki to nie mam żadnej praktyki, ale wypreparowuje pochwy rogowe z przeznaczeniem na haki do wieszaka. Możdżeń (jak rozumiem, jest to wspomniana przez kolegę miazga, a więc róg pochodzi od zwierząt poddanych odrogacaniu) usuwa się poprzez gotowanie całego rogu. Gdy stwierdzimy, że róg gotował się wystarczająco długo wyciągamy go z ukropu i oddzielamy za pomocą np. korkociągu czy wkrętu. Jeśli nie mozna rozdzielić możdżenia i pokrywy, obijamy pochwę młotkiem gumowym. Pochwę rogową kąpiemy w detergencie, szorujemy jej wnętrze szczotką czy drobnym druciakiem a po przeschnięciu zasypujemy do pełna solą i odstawiamy na ok. tydzień w celu zakonserwowania preparatu. Przygotowany w ten sposób róg zapewne będzie się nadawał również do wykonania wabika. Dodam tylko, że na rogach przeznaczonych do celów dekoracyjnych rozwarstwienia i narośle usuwam początkowo szlifierką kątową z założoną głowicą ścierną - papierem o gradacji od 150 (zgrubna obróbka) do 250-300; później szlifuje ręcznie. Autor: marcino godzina: 14:59 z naszego bydła wabik będzie marny - chyba że szlifowany |