Wtorek
23.10.2012
nr 297 (2641 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: przechowywanie surowej skóry lisa - mrozić?  (NOWY TEMAT)

Autor: snoob  godzina: 09:25
Witam Kolegów, przeczytałem gdzieś że można oszczędzić sobie roboty i zdjętą z lisa skórę zwinąć w rulon i zamrozić... Pytania do kolegów: - czy ktoś ma doświadczenie w takiej praktyce? - czy skóra zachowuje swoje właściwości? - czy włos nie wypada? - co na to garbarz? (rozmrażać przed oddaniem czy nie) Jeżeli nie byłoby przeciwwskazań, to jest to świetny i mało wymagający sposób na zbieranie skórek i jednorazowe oddanie wszystkich razem do garbarni. Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami w kwestii mrożenia surowych skór.

Autor: jurek123  godzina: 11:08
Kolego ,zapewne można .Zważ tylko na jeden problem moim zdaniem bardzo ważny .Skóra naciągnięta na prawidło i wysuszona zyskuje na swej długości około 20 cm .Kiedy się coś szyje lub nawet sprzedaje bardzo ważna jest wielkość skóry a właściwie jej długość.Na fermach lisich odgrywa to kapitalne znaczenie bo od tego zależy cena skórki.Nigdy skór lisich nie solę bo taka skórka nawet po wyprawieniu wciąga wilgoć. Wysuszona na prawidle może leżeć przez rok powieszona w przewiewnym miejscu i bez moli. Pozdrawiam

Autor: Apschik  godzina: 11:16
A ja strzelonego lisa/jenota/borsuka sam obielam, skórkę wymizdrowaną i porządnie nasoloną grubą solą (niejodowaną!) składam przesypując kolejne warstwy solą. tak ułożone skórki leżą sobie w dużych styropianowych skrzyniach, skórka się nie psuje, zachowuje swoją elastyczność więc naciągniecie na prawidle nie przysparza trudności, tak zaprawione skórki trzymam nieraz przez cały sezon a potem wszystkie razem odwożę do wygarbowania. Nigdy w ten sposób nie mialem problemów, włos nie wyłazi a skórki ładnie się prezentują :)

Autor: snoob  godzina: 11:35
Czytałem o wsponianych przez kolegów sposobach przechowywania. Nie są one dla mnie wygodne (czas obróbki i miejsce składowania). Dlatego pytam o mrożenie, które o ile nieszkodliwe to byłoby najszybsze i najwygodniejsze.

Autor: witek  godzina: 13:57
snoob bedziesz trzymal te zamrozone skóry razem z dziczyzną w zamrazarce ??

Autor: snoob  godzina: 14:22
Myślę że dokładnie i czysto zapakowane skóry nie stanowią zagrożenia dla gromadzonej dziczyzny w zamrażalce, która de facto też jest dokładnie zapakowana. Posiadam dużą zamrażalkę więc miejsce na takie zabiegi jest.

Autor: A.M.Chmiel  godzina: 16:03
Witam, przechowuje w zamrażarce skóry, ssaki w całości, ptaki oraz skóry ptasie. Nic się nie stanie ze skórą gdy ją zamrozisz. najlepiej przed mrożenie wypłukać w zimnej wodzie i spryskać część "twarzową" skóry lisiej spirytusem - lis z racji preferencji żerowych ma "na pysku" cały "zapas" bakterii także odkażenie dobrze mu zrobi. Wypłukaną skórę oczywiście odwiruj. Jeśli nie masz warunków do prania to zamroź bezpośrednio po obieleniu z tym że jak je później wyciągniesz to odmroź szybko w ciepłej wodzie, wolne odmrażanie sprzyja rozwojowi bakterii. Oczywiście pakuj szczelnie w worki foliowe - skóry nie wyschną. Pozdrawiam

Autor: snoob  godzina: 16:21
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, przeglądając zdjęcia w galerii z preparowania że od fachowca. Będę się stosował do zaleceń. Pozdrawiam

Autor: ala  godzina: 16:25
Z zamrożonej skóry lisa lub jenota po rozmrożeniu często wypada włos po garbowaniu. Poza tym skórka jest mała i skurczona, a włos jest matowy. Solenie jest lepszą metodą konserwacyjną a najlepszą jest naciągnięcie na prawigło do wysuszenia z zabezpieczeniem stawek i uszu np. gazetą w ich formie płaskiej, tzn. żeby uzyskać nie pogniecione elementy. Na prawidle wysuszona skórka jest większa i bardziej wydajna do obróbki kuśnierskiej. DB Ala