Wtorek
13.11.2018
nr 317 (4853 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: Tłuszcz z borsuka - jak wytapiać?  (NOWY TEMAT)

Autor: lukasz25  godzina: 14:53
Witam. Koleżanki i Koledzy czy wiecie może jak najlepiej wytapiać tłuszcz z borsuka tak aby jak najlepiej zachował swoje właściwości lecznicze? Pytam praktyków, którzy już to robili. Oprócz tego chętnie dowiem się czegoś na temat właściwości tego specyfiku: jak go stosować, w jakich proporcjach, na jakie dolegliwości, czy można go stosować u małych dzieci (również doustnie), czy należy go badać i jeśli tak to jakie to ma być badanie, czy pozyskujemy wyłącznie tłuszcz który znajduje się pod skórą czy może również ten z jamy brzusznej, itd.? Nigdy wcześniej nie pozyskiwałem borsuczego tłuszczu ale dzisiaj udało mi się pozyskać wypasionego samca i postanowiłem wyciąć z niego tłuszcz ponieważ kiedyś ktoś poprosił mnie o to ponieważ chciał zabezpieczyć nim skórzane buty... Z góry dziękuję za wszelkie informacje i jeszcze raz proszę o opinię praktyków. Darz Bór!

Autor: borowik  godzina: 19:47
Dobry Samarytanin posmarował rany pobitego człowieka oliwą. W latach 70 ubiegłego wieku mój znajomy Góral kładł na ranę kawałek słoniny. Górnicy chorzy na pylicę pili psi smalec. Smalec wieprzowy był przez wieki podstawowym nośnikiem maści. Chyba jeszcze się go stosuje. Tłuszcz był zawsze cenny bo kasza polana słoninką jest smaczniejsza i pożywniejsza od kaszy bez słoninki. Jest wiek XXI i słonina, oliwa, masło itp. nie mają jakiejś wyjątkowej wartości - zwyczajny produkt spożywczy. Więc już nie przypisuje się tłuszczowi jakiś cudownych mocy. Dziecku, jeżeli jest chore, lepiej podać specyfiki zaordynowane przez lekarza pediatrę niż leczyć go tłuszczem jak przed wiekami. W czasach kiedy jakiś tłuszcz( borsuczy, niedźwiedzi, psi itp.) był uważany za lekarstwo śmiertelność dzieci do 12 roku życia wynosiła 50% więc, moim zdaniem, lepiej nie wracać do tych metod Smalec z borsuka do smarowania butów będzie dobry zwłaszcza jeśli dodamy do niego dziegciu. Buty będą śmierdzieć ale nie będą przemakać.

Autor: rales  godzina: 21:08
ad lukasz25: Przeznaczenie tłuszczu z tkanki tłuszczowej brunatnej znajdziesz np w "Farmakopei Polskiej", wydania do lat 60-tych (są w necie), a współczesne to z krajów, których przemysł farmakologiczny nadal przetapia tkankę tłuszczową brunatną: z wiodących światowych firm to np kraje alpejskie (tylko ze świstaków) https://www.google.se/search?rlz=1C1VFKB_enSE670SE671&biw=1366&bih=662&tbm=isch&sa=1&ei=_ynrW87EOM7RrgSnrIy4Dw&q=mulmeltier+balsam&oq=mulmeltier+balsam&gs_l=img.3...13933.20632.0.21610.35.25.2.0.0.0.96.1792.24.24.0....0...1c.1.64.img..13.5.400...0j0i67k1j0i19k1j0i10i19k1j0i5i30i19k1j0i30i19k1.0.f_GXF5H89CQ albo przemysł farmakologiczny z Rosji - tu masz do wyboru tłuszcze wszystkich zwierząt posiadających tkankę tłuszczową brunatną: https://www.google.ru/search?newwindow=1&biw=1366&bih=662&tbm=isch&sa=1&ei=dyrrW8S4G87QrgSvoJ7wAg&q=%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%B9+%D0%B6%D0%B8%D1%80+%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8&oq=%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%B9+%D0%B6%D0%B8%D1%80+%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8&gs_l=img.3...295070.317419.0.318132.23.16.7.0.0.0.115.1386.13j3.16.0....0...1c.1.64.img..0.2.177...0i19k1j0i8i30k1.0.LfyaCA_FfUU Również w postaci tabletek. Znajdziesz też wskazówki współczesnej, XXI-wiecznej farmakologii co do stosowania ich u dzieci.. Pokrótce: tkanka tłuszczowa brunatna nie jest wyłącznie magazynem energii (jak tkanka tłuszczowa żółta czyli słonina), lecz zawiera około 40 adipocytokinin, tzn różnych związków biologicznie czynnych. Ale w praktyce odczuwalne stężenia mają tylko substancje o działaniach przeciwzapalnych. Natomiast współczesny, XXI-wieczny przemysł farmakologiczny w niektórych krajach z jednej strony sprzedaje tłuszcze z tkanki tłuszczowej brunatnej jako 'produkt niestandaryzowany' tzn o zmiennych stężeniach ww adipocytokonin - dlatego też został wycofany m.in. z farmakologii polskiej, ale z drugiej - pozyskuje z nich przede wszystkim TNF, czyli Tumor Necrotic Factor, czyli czynnik martwiczy guzów, wykorzystywany w terapii onkologicznej. Z tym, że stężenia tej substancji są śladowe.. Domowe wytapianie - w łaźni wodnej, tzn wkładasz do garnka zmielony tłuszcz (tylko brunatny, tzn okrywowy a nie jelitowy) ten garnek do większego garnka z wodą i podgrzewasz. Większość adipocytokinin jest niestabilna w wyższych temperaturach - wytapiaj bez wrzenia wody w większym garnku. Gwoli wyjaśnienia - smalec wieprzowy czy psi to wyłącznie środek spożywczy bez żadnej zawartości substancji biologicznie czynnych, tzn adipocytokin. Masło zawiera przede wszystkim 5 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przeciwciała odpornościowe (tą drogą matki przekazują je oseskom) i śladowe ilości = bez znaczenia innych substancji. Tłuszcze ssaków morskich (wieloryby) mają zupełnie inne substancje biologicznie czynne, podobnie jak i tłuszcz z wątrób niektórych ryb morskich. Darzbór!!