Czwartek
08.12.2016
nr 343 (4148 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: Grandle

Autor: o.m.c. stażysta  godzina: 07:56
Mnie Koledzy mówili żeby tylko sparzyć gorąca wodą przy obróbce wstępnej tj. z mięcha. O dalszej obróbce nie mieli pojęcia więc spytałem na forum.

Autor: yogy  godzina: 17:16
Bykowaty A mówił dlaczego? Pierwsze takie coś słyszę, a nie ukrywam, że kiedyś planuję coś wykombinować z grandli, a wszystkie gotowałem (co prawda gotowanie to duże słowo, bo to sekundy we wrzątku leży).

Autor: ala  godzina: 18:22
Grandle wycięte z resztami świeżego mięsa nie należy bieżąco oczyszczać. Porysujecie je. Namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin i pózniej gotować max 2 min.z odrobiną soli. Wszystko ładnie schodzi bez odbarwień. Nieraz z młodego byka trzeba wykałaczką usunąć ze środka tkankę krwistą. Nie czyścić pastą i innymi wynalazkami. Jubiler sam nada połysk i odpowiednia obróbkę. Grandle muszą być naturalne, suche i bez zanieczyszczeń.