Czwartek
08.12.2016nr 343 (4148 ) ISSN 1734-6827 Wiedza i edukacja Temat: Grandle Autor: o.m.c. stażysta godzina: 07:56 Mnie Koledzy mówili żeby tylko sparzyć gorąca wodą przy obróbce wstępnej tj. z mięcha. O dalszej obróbce nie mieli pojęcia więc spytałem na forum. Autor: yogy godzina: 17:16 Bykowaty A mówił dlaczego? Pierwsze takie coś słyszę, a nie ukrywam, że kiedyś planuję coś wykombinować z grandli, a wszystkie gotowałem (co prawda gotowanie to duże słowo, bo to sekundy we wrzątku leży). Autor: ala godzina: 18:22 Grandle wycięte z resztami świeżego mięsa nie należy bieżąco oczyszczać. Porysujecie je. Namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin i pózniej gotować max 2 min.z odrobiną soli. Wszystko ładnie schodzi bez odbarwień. Nieraz z młodego byka trzeba wykałaczką usunąć ze środka tkankę krwistą. Nie czyścić pastą i innymi wynalazkami. Jubiler sam nada połysk i odpowiednia obróbkę. Grandle muszą być naturalne, suche i bez zanieczyszczeń. |