Poniedziałek
15.03.2010nr 074 (1688 ) ISSN 1734-6827 Wiedza i edukacja Temat: CHLEBEM JEDNAK NIE! Autor: Stanisław Pawluk godzina: 07:30 rarog72 Cena chleba ok. 2800 złotych tona! i kukurydzy ok. 600 złotych tona! ma tutaj znaczenie ZASADNICZE! Wskazuje bowiem, czy mamy do czynienia z "myśliwymi" idiotami czy myślącymi racjonalnie! Trzeba być idiotą aby karmić zwierza gorszą paszą w tak gigantycznej cenie! Fakt potwierdzenia, że chleb stanowił odpad piekarniczy (a potwierdzone zostało!) jest tu sprawą drugoplanową. Autor: rarog 72 godzina: 12:44 Stanislaw Pawluk. Piszesz powyzej"Fakt potwierdzenia, że chleb stanowił odpad piekarniczy (a potwierdzone zostało!)'' Smiem twierdzic ze nie zostalo to we wczesniejszych watkach potwierdzone. Zakladajac ze tak bylo to oczywiscie ta dyskusja jest bezcelowa ,jednak nie znalazlem nic co by wskazywalo ze pieczywo to jest przeterminowane.Ludzie maja rozne powiazania np. z wlascicielami piekarni i trudno domniemanie brac za niezbity fakt. Twoje zarzuty nie sa udowodnione wiec uwazam ze powinienes umiescic ta watpliwosc jako przeslanke ku temu ze wykroczenie spasania przeterminowanym pieczywem moglo miec miejsce ale nie musialo . To tylko podejrzenie i na tej podstawie rzucono oskarzenie. Niepotwierdzone. Czy chodzilo tylko o to ze to ajwa karmil i nalezalo mu wytknac publicznie bez konkretnych dowodow? Autor: Stanisław Pawluk godzina: 13:17 rarog 72 Przeczytaj posty wspomnianego oraz zapytaj go jak było naprawdę. Jak trafisz na chwilę szczerości (trudniej niż w toto-lotka!) to będziesz miał pewność. Nie dorabiaj legend i naiwnych pseudodowodów! WSZYSTKO JASNE! Autor: kokosz godzina: 14:35 Panie Pawluk. Odpady piekarnicze nie powstają z powodu ich przeterminowania a z powodów bardziej prozaicznych a mianowicie. Po upieczeniu chleba jest on najpierw krojony i przy tej operacji każda nawet mała piekarnia ma dziennie około 50 kg okruchów świeżych i pachnących. Następnie dochodzi do tego chleb który się podczas krojenia zagniótł bo był jeszcze zbyt świeży(ciepły) lub pękł nożyk w krajarce lub zgniótł się bo źle wyrósł i miał zbyt duże dziury,niewypieczony lub zbyt przypieczony. Takich chlebów jest kilkanaście dziennie.Dochodzą do tego chleby które zostały przypadkowo zgniecione,upadły itp.przypadki. Następnie po południu workowane są zwroty ze sklepów.Jest to pieczywo z dnia wczorajszego które nie sprzedało się w sklepie(chleb,bułki,i inne wypieki) Jest to pełnowartościowe pieczywo ponieważ nikt nie kupi chleba "wczorajszego" jeśli ma świeży. Jest tego codziennie razem po kilka worków, tygodniowo około 500kg z piekarni z którą ja mam umowę na odbiór odpadów. Chleb krojony jest po wycofaniu ze sklepów rozfoliowany i albo suszony albo skarmiany. Odpad piekarniczy nie jest odpadem niebezpiecznym,jest paszą (o ile jest świeży) i nie mają zastosowania cytowane tu ustawy. Wioletta Jarmoc Autor: Hubert1 godzina: 14:51 Znam takich, co jedzą do dziś suchy chleb Autor: Stanisław Pawluk godzina: 14:56 ajwa Jestem przekonany, że pełnosprawnym chlebem zgodnie z przepisami dokarmiać nie wolno! Zwłaszcza, gdy stanowi on taki śmietnik jak na załączonym obrazku. Nie mówiąc o tych kawałkach, które "spadły" np. w miejsce gdzie przed chwilą deptał ktoś, kto przebywał w publicznej ubikacji. Stwierdzenie: ..."mam umowę na odbiór odpadów"... wyjaśnia wątpliwości czy produkt ten jest ODPADEM czy nie (zwłaszcza dla raroga 72) Wioletta Jamroc Niebawem będziesz miała okazję opowiedzieć mi o tym osobiście. Przy okazji zapoznasz się ze stanem mego uzębienia i kartą zdrowia - zwłaszcza psychicznego. Autor: Kazimierz Szumski godzina: 16:13 Piekarnia ma program gospodarki odpadami i jak jest umowa to bardzo dobrze. Widocznie, właśnie chce się zabezpieczyć przed podejrzeniem o wywalanie chleba do lasu. Jest Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie listy odpadów, które posiadacz może przekazywać osobom fizycznym, oraz dopuszczalnych metod ich odzysku. Dz. U 2008 nr. 235 poz 1614 W zał. lp 41 kod odpadu 160380 proces odzysku R14 - dopuszczalna metoda odzysku - produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia: Do skarmiania zwierząt w schronisku dla zwierząt domowych i zwierząt doświadczalnych zgodnie z zasadami karmienia poszczególnych gatunków. Nie ma zwierząt dziko żyjących!!! Nie ma hodowlanych - czytaj świń!!! Dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa, chyba że jak znalazła się umowa to znajdzie się pozwolenie starosty na odbiór i przetwarzanie i z chleba zrobi się pasza. Podejrzewam że proces technologiczny nie jest bardzo skomplikowany. Powtarzam też setny raz, że w ustawie o zagospodarowaniu odpadów właśnie chodzi o to żeby maksymalną ilość odpadów powtórnie wykorzystać, bo Polska jest na szarym końcu. Deal w tym żeby było to cywilizowane. A chleba do lasu wozić nie wolno:))) Pozdrawiam PS. Teraz po zmianie ustawy, pewnie rozporządzenie też się trochę zmieni, na dzień dzisiejszy jest obowiązujące. Autor: kokosz godzina: 21:25 BAJU,BAJU-BAJ Panie Szumski. Dz. U 2008 nr. 235 poz 1614 LISTA RODZAJÓW ODPADÓW, KTÓRE POSIADACZ ODPADÓW MOŻE PRZEKAZYWAĆ OSOBOM FIZYCZNYM LUB JEDNOSTKOM ORGANIZACYJNYM NIEBĘDÑCYM PRZEDSIĘBIORCAMI, ORAZ DOPUSZCZALNYCH METOD ICH ODZYSKU Pozycja 19 wspomnianej ustawy kod odpadu :ex 02 06 01 Surowce i produkty nieprzydatne do spożycia i przetwórstwa (powstałe w zakładach przemysłu spożywczego i cukierniczego np: łom paluszków,ciastek,odpadowe ciasto,polewy,prósze) Do skarmiania zwierząt,zgodnie z zasadami karmienia poszczególnych gatunków. Skoro do skarmiania zwierząt to znaczy że,zależnie od potrzeb,psy,świnie,kury i dzika zwierzyna też może skosztować. I proszę więcej nie mataczyć. Można sprawdzić odnośniki z tego rozporzadzenia 3.4,5 ja sprawdzałam. I na przyszłość proszę nie manipulować ustawami. W.Jarmoc Autor: szyper godzina: 21:46 Kolego Kokosz Przytaczasz przyklad odpadów powstalych w toku produkcji. Zobacz pozycję 41 - produkty przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia. To dwie różne grupy produktów. I stąd może ciut więcej pokory. Pozdrawiam DB Ps. Pieczywo świeże czy przeterminowane jest paskudną paszą dla zwierzyny. Wszelakiej. Autor: Łupur21 godzina: 21:50 Ad. ajwa Daj już spokój ! Nie masz racji - na przyszłość nie wyrządzaj szkody zwierzynie, poprzez dokarmianie jej odpadami piekarniczymi ! Jak już musisz upierać się przy swoim stanowisku, to zalecam konsumcję tych produktów, to może zrozumiesz w czym rzecz ! Pozdr. Autor: kokosz godzina: 21:57 Ad szyper Zacznijmy od tego że:wczorajszy" chleb nie jest produktem przeterminowanym lub nieprzydatnym do spożycia. Zamiast pouczeń o pokorze,chętnie poczytam o szkodliwości pieczywa na organizm ssaków.A i na ile ten paskudny chleb szkodzi i człowiekowi tez ssak. Tylko konkretną publikację a nie wypociny jakiegoś domorosłego fachowca. W.Jarmoc Autor: rarog 72 godzina: 23:07 Autor: Stanisław Pawluk Data: 15-03-10 13:17 [Wersja do wydruku] rarog 72 Przeczytaj posty wspomnianego oraz zapytaj go jak było naprawdę. Jak trafisz na chwilę szczerości (trudniej niż w toto-lotka!) to będziesz miał pewność. Nie dorabiaj legend i naiwnych pseudodowodów! WSZYSTKO JASNE! Otóż nie wszystko jasne Stanisławie Pawluk. Nie ma jasności w tym że osoba o nicku ajwa wykładała PRZETERMINOWANE odpady piekarnicze. Posty w tym temacie czytałem.Niczego świadczącego o trafności Twoich domysłów nie znalazłem. Wspomnianego ajwy ja nie pytałem i mam pytanie do Ciebie. Czy Ty pytałeś forumowicza ajwę i uzyskałeś odpowiedź twierdzącą? Jeśli nie to skąd wziąłeś fakty na które się powołujesz?Kiedy uczono mnie prawa to dowiedziałem się o tym że wszelkie niejasności tłumaczy się na korzyść obwinionego. Tutaj stosujesz zgoła odmienną metodę. Czy potrafisz uzasadnić swoje stanowisko ? Nie dorabiam tu żadnych legend i pseudodowodów. Wolę stosować logikę. Pozdrawiam. DB Autor: szyper godzina: 23:18 Kolego Żebyś zrozumial istotę szkodliwości skarmiania chleba przez zwierzynę, musialbyś posiąść podstawową wiedzę o fizjologii żywienia poszczególnych gatunków. Dla przykladu jeleniowate mają proces trawienia, ze względu na rozbudowany system pokarmowy, bardzo zlożony i nieporównywalny z jakąkolwiek inną grupą zwierząt. W toku ewolucji przystosowaly się do bazowania na pokarmie grubowlóknistym, bogatym we wlókno, czyli ligninę czy celulozę. Tak bylo przez miliony lat. Podanie chleba, buraków, ziemniaków czy kiszonki, szczególnie w okresie glodowym, powoduje zmiany, często nieodwracalne w poszczególnych skladowych przewodu, Następuje zmiana kwasowości przewodu, wyginięcie robactwa trawiącego treść pokarmową, Skutki to biegunka, odwodnienie a w skrajnych przypadkach upadki. Zwracalem uwagę na wiele zdjęć umieszczanych w galerii przez nieświadomych ich treści kolegów, przedstawiające biedne sarenki umęczone mrozem czy śniegiem. I obarczających psy za ich upadki. Pozwolisz, że jedno z wielu takich zdjęć wkleję w zalącznik. Wybacz, że nie przytoczę żadnej publikacji tyczącej żywienia ssaków pieczywem. Żaden szanujący się naukowiec nie prowadzil takich badań. Tak jak i żywienia dzieci czekoladą, cukierkami, kisielem itd. chociaż to bardzo lubią. Mój 2,5 roczny wnuczek nie wsypie do akwarium z rybkami nawet okruchu chleba, bo wie, że nie wolno. Kończę wypociny. Jako domorosly fachowiec skarmialem po parę kilo ton paszy rocznie, kiedy Ty kopaleś swoje stawy. Wcześniej wiele lat też i tak do dnia dzisiejszego. Pozdrawiam DB |