Poniedziałek
09.07.2012
nr 191 (2535 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: "Odnowienie"

Autor: Grzesiu  godzina: 06:59
Stare i zżółknięte poroże należy najpierw wymoczyć a następnie krótko wygotować. Z gorącej wody trzeba szybko włożyć trofea do zimnej aby tłuszcz został na jej powierzchni. Dalej wybielamy w podgrzanej (nie wrzącej !!!) wodzie utlenionej lub słabszym roztworze wody penhydrolu (nie wdychać oparów, są szkodliwe), no i na słoneczko. Jeżeli kolega ma stare poroża pomalowane lakierem bezbarwnym, wystarczy przed moczeniem posmarować skansolem. A co do tego urządzenia to super sprawa, zawsze bezproblemowe i równo przycięte. Pozdrawiam Grzesiu.

Autor: Kocisko  godzina: 10:35
Zrób trofeom kąpiel w ciepłej wodzie z detergentem. Takie mokre czerepy przytnij w sposób jaki chcesz. Czaszki namoczone są dużo mniej podatne na kruszenie i pękanie podczas piłowania. Obcinaj bardzo ostrą piłą. Tępą idzie bardzo ciężko i łatwo uszkodzić. Jeżeli cięcie nie wyjdzie idealnie równo - złap zaparostki czy wieniec i potrzyj trochę o jakąś równą powierzchnię. Np całkiem dobry efekt daje szeroka płyta chodnikowa. Na mokro takie szlifowanie idzie stosunkowo szybko i łatwo. Wyszoruj czerepy szczotką ryżową. Poroża umyj ciepłym detergentem, delikatnie miekką szczoteczką. Jeżeli czerep jest mocno pożółkły (obcięte zajmują duzo mniej miejsca i łatwiej nimi operować) włóż go do garnka z ciepłą wodą i wsyp z dwie garście proszku do prania białego. Na wolnym ogniu zagotuj i potrzymaj ok2 minuty. Wyjmij i dobrze spłucz gorącą wodą. Potem zanurz w zimnym perhydrolu na ok 10 minut. wyjmij i na słońce. Jeżeli czerep jest wyjatkowo zażółcony - włóż w perhydrol na granicy wrzenia i potrzymaj ok 3 minut. Wypłukać i na słońce.