¦roda
26.09.2012
nr 270 (2614 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: Dziczyzna dla resteuracji

Autor: md2  godzina: 09:41
Oczywiscie jest mo¿liwe by ko³o ³owieckie srzedawo³o pozyskane tusze zarówno do restauracji jak i konsumentowi koñcowemu. Aby mog³o prowaziæ tak± dzia³alno¶c musi zg³osiæ prowadzenie dzia³alno¶ci tzw. sprzeda¿ bezpo¶redni± do powiatowego lekarza weterynarii w³a¶ciwego miejscowo. Wymagania dla sprzeda¿y bezposedniej okre¶lone s± w rozp. ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagañ weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzêcego przeznaczonych do sprzeda¿y bezpo¶redniej ( Dz. U. 2007 Nr 5, poz. 38 ) Restaurator nie musi spe³niaæ ¿adnych wymagañ. Ciê¿ar wymagañ spoczywa na kole ³owieckim. np. mo¿na sprzedaæ wy³±cznie pozyskan± przez ko³o, ka¿da tusza musi by poddana oglêdzinom przez przeszkolonego my¶liwego oraz do³±czone o¶wiadczenie o przeprowadzeniu oglêdzin tuszy odstrzelonego zwierzêcia , a w przypadku tusz dzików musz± one zostaæ wczesniej zbadane w kierunki w³o¶ni a próbki z tuszy musi pobraæ lekarz weterynarii. I w przypadku dzików pojawia siê problem z zabezpieczeniem tuszy do czasu otrzymania wyników badania. Ko³o musi posiadaæ ch³odnie w takim przpadku. pozdrawiam