![]() |
Wtorek
10.07.2012nr 192 (2536 ) ISSN 1734-6827
Jednym z elementów Festiwalu była prezentacja umiejętności kulinarnych przez zawodowych kucharzy. Podczas tego festiwalu oceniano najlepszą potrawę z sarniny. Część kulinarną poprowadził kol. Grzegorz Rusak znawca kuchni myśliwskiej propagujący nie tylko dziczyznę w programie TV „Ostoja” ale także tradycyjną kuchnię Polską w programie „Smaki Polskie”. Pośród wielu atrakcji można było min. posłuchać solowej gry Piotra Grzywacza, który zaprezentował ,,Rogi myśliwskie od Petersburga do Paryża” ze zbiorów Muzeum Sygnałów Myśliwskich - Piotra Grzywacza z Tucholi. Dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa w namiocie wystawienniczym Nadleśnictwa Bartoszyce, gdzie była przygotowana prezentacja medalowych trofeów łowieckich pozyskanych przez myśliwych rejonu Bartoszyce, obrazy przedstawiające Mazury widziane oczami dorosłych, a dla najmłodszych leśnicy przygotowali konkursy z nagrodami oraz prezentację multimedialną ,,kino leśne” o tematyce przyrodniczo-ekologicznej. Podczas Festiwalu nie zabrakło również akcentów zdrowej rywalizacji podczas której lokalne koła łowieckie „Cyranka”, „Mazury” i „Żbik” budowały zwyżki na czas. Nie zabrakło również pokazów psów ras myśliwskich z omówieniem cech typowych dla każdej rasy. Za sprawną i propagującą łowiectwo w szerokim społeczeństwie organizatorom należą się gratulacje. Duży wkład pracy i zaangażowanie dla uświetnienia imprezy wmiesili min.: Zarząd Okręgowy PZŁ w Suwałkach, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych i członkowie miejscowych kół łowieckich dzięki czemu turyści, rodziny myśliwych, a i sami myśliwi mieli okazję zobaczyć sporo ciekawych rzeczy, a organizacja łowiecka miała doskonałą okazję do promowania kultury i tradycji łowieckiej. |