Niedziela
29.07.2012
nr 211 (2555 )
ISSN 1734-6827
Dziennik na gorąco
V Festiwal Kultury Myśliwskiej w Lidzbarku Warmińskim autor: Radosław Abucewicz
Przy pięknej pogodzie i w sympatycznym klimacie jaką daje starówka Lidzbarka Warmińskiego w dniu 15 lipca odbył się V Festiwal Kultury Myśliwskiej. Rozpoczął się uroczystą mszą świętą w oprawie muzyki myśliwskiej w kościele p.w. św. Apostołów Piotra i Pawła. Po mszy świętej uczestnicy w asyście pocztów sztandarowych przemaszerowali pod scenę plenerową przy Wysokiej Bramie.

Tu po oficjalnym otwarciu odbył się koncert muzyki myśliwskiej, w oprawie Zespołu Sygnalistów Myśliwskich Trąbale z Olsztyna, Rodzinnego Zespołu Sygnalistów Myśliwskich Ciesielscy z Lidzbarka Welskiego, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich Klangor z Lidzbarka Warmińskiego, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich Hubertus z Kwidzynia, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich Bielik ze Spychowa.

Deptak przy Wysokiej Bramie zapełniony był namiotami wystawienniczymi okolicznych nadleśnictw, Zarządu Okręgowego w Olsztynie, stoiskami z odzieżą, biżuterią i rękodziełami myśliwskimi, które przyciągały uczestników festiwalu.

Organizatorzy oprócz muzyki myśliwskiej zapewnili uczestnikom wiele atrakcji. Nadleśnictwo Wichrowo przygotowało konkurs z nagrodami dla dzieci i ich rodziców, który niejednego myśliwego wprowadził w zakłopotanie, a polegający na poprawnym odgadnięciu odgłosów zwierząt. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz psów ras myśliwskich prowadzony przez przewodniczącego komisji upowszechniania psa myśliwskiego przy ZO w Olsztynie Wojciecha Janika, który w interesujący sposób omówił charakterystyki typowe dla poszczególnych ras. Dla koleżanek po strzelbie zorganizowany był pokaz myśliwskiej odzieży damskiej cieszący się zainteresowaniem nie tylko Dian.

Kol. Grzegorz Russak propagator polskiej kuchni myśliwskiej poprowadził pogawędkę na temat dziedzictwa kulturowego i kulinarnego związanego z dziczyzną. Udzielił cennych rad jak postępować z mięsem po jego pozyskaniu. Omówił przyrządzanie potraw czym zainteresował nie tylko myśliwych, ale wszystkich tych, którzy chcą jeść smaczne i zdrowe dania z dziczyzny. Po tak ciekawej pogawędce uczestnicy mogli posmakować gulaszu oraz pieczonego dzika.

Festiwal Kultury Myśliwskiej w Lidzbarku Warmińskim odbył się już po raz piąty i cieszył się większym zainteresowaniem niż poprzednie.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć z Festiwalu.