![]() |
Sobota
22.12.2012nr 357 (2701 ) ISSN 1734-6827 Hyde Park Corner Temat: Idą święta... Autor: Stanisław Pawluk godzina: 17:17 Nie mam wędzarki więc na świąteczny stół staram się robić coś, co pozwala mi obejść niemożliwość wyrabiania wędlin wymagających wędzenia. W tym roku pozwoliłem sobie na swoistego rodzaju nowatorstwo. Dawno, dawno temu wszedłem w posiadanie sprzętu jak w załączniku. Walało się to gdzieś w przepastnych zasobach strychu do chwili kiedy nie zobaczyłem jak wyjątkowej klasy specjalista od wyrobów mięsnych Zdzisiek Abucewicz robi wspaniałe mielonki z drobiu mieszając w odpowiednich proporcjach indyka z kurczakami. Do formowania i parzenia stosował praski podobne do tej mojej z tym, że jego jako profesjonalisty były większe. Zdzisiek Abucewicz podzielił się ze mną swą olbrzymia wiedzą, z której odrobinę przyswoiłem i postanowiłem spróbować. Na następnych zdjęciach widać to, co udało mi się stworzyć dzięki radom Zdzisia Abucewicza ze sprawianego w pierwszym wpisie dzika z dodatkami wieprzowiny. Autor: Stanisław Pawluk godzina: 17:18 Dbałem o to, aby wyroby miały różny smak ale także aby wyglądały w miarę kolorowo. Autor: Stanisław Pawluk godzina: 17:20 Stosowane przepisy to te spotykane dla wyrobów wędzonych. Autor: Stanisław Pawluk godzina: 17:21 Odrobina fantacji i pieczenie (bez użycia praski) Autor: Stanisław Pawluk godzina: 17:24 Dziczyzna to wspaniały surowiec do zrobienia smacznych rzeczy. Zwłaszcza ta z Warmii i Mazur (choć ta z Zachodniego Pomorza także dobrze smakuje). Produkty wędzone bez których trudno wyobrazic sobie święta "pozyskałem" od życzliwych Kolegów (szynka z dzika, udziec sarni i poledwica jelenia) a więc tegoroczne święta upłyną pod znakiem dziczyzny zwłaszcza, że obiad drugiego dnia składal się będzie z udźca sarniego w sosie żurawinowym (zbierane przez moją żonę). Autor: faja1 godzina: 17:56 sprytne,zwłaszcza foremka, czy tę formę ,pan wkłada do pieca czy może kąpiel wodna? Autor: Husky godzina: 18:01 Stanisławie, jestem pełen podziwu dla Twoich umiejętności kulinarnych. :-o! Smacznego! DB. Autor: Stanisław Pawluk godzina: 18:15 Podobno można i do pieca. Ja stsouję parzenie tak jak zalecił mi Zdzisio Abucewicz W chwili gdy woda się zagotuje (bulgoce) wkładam praskę z zawartoscią. To obniża temperaturę wody. Pomniejszam dopływ gazu tak, aby woda nigdy nie zabulgotała! Gotowanie wygotowuje wszystko to co jest najwartościowsze a więc nie nalezy do niego dopuścić. Autor: Stanisław Pawluk godzina: 18:25 Husky Wbrew idiotycznym wypowiedziom polowanie dla mnie to cały spektakl misternych zachowań i działań. Uważam, że tusza która nie dostała należytej oprawy poprzez ostatni kęs, jest trująca. Najdoskonalsza jest ta, która oprócz złomu została jeszcze "ograna" właściwym sygnałem na rogu. Tu żałuję, że sam nie potrafię i wielce za to cenię tych, co syganły łowieckie mają we krwi. Dalsze postępowanie z tuszą to cały ceremoniał gdzie zmarnowanie łba, mózgu czy innej często uznawanej za niejadalne części to wg. mnie zbrodnia! Dziczyzna spożywana bez nalewki a z braku takiej dobrego wina czy piwa to profanacja. Sam widzisz, że jestem jakiś "odmieniec"! Autor: Mark - 2 godzina: 19:35 Ta "praska", to nic innego jak tzw. szynkowar. Pozwala robić z mięsa wspaniałe wyroby, bez żadnych konserwantów, za pomocą gotowania, pieczenia, itp. Kto chce to w necie znajdzie przepisów multum włącznie z dziczyzną. Samych szynkowarów, też "od metra" w niewysokich cenach. Polecam spróbować - bo naprawdę warto, u mnie się sprawdza już trzeci rok. Polecam ta stronę, na forum jest osobny dział poświęcony szykowarkom i wyrobom z nich: szynkowar (wedlinydomowe.pl/) DB. Autor: faja1 godzina: 19:47 szynkowar, trochę nazwa nie trafiona ale wporzo Autor: Stanisław Pawluk godzina: 20:06 Mark - 2 Dzięki za wskazanie fajnej stronki! Tym samym dałeś mi szansę rozwoju! Autor: Mark - 2 godzina: 20:12 I o to chodzi Stanisławie - przecież uczymy się całe życie, czyż nie. A ludzie powinni sobie pomagać, nawet jak mają na pewne sprawy inne spojrzenia - to nie znaczy że przestali być ludźmi, pozbawionymi szacunku dla innych. DB i Wesołych Świąt. Autor: Stanisław Pawluk godzina: 20:14 Wzajemnie... |