![]() |
Czwartek
15.05.2008nr 136 (1019 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Kociołek Autor: pharmacist godzina: 10:19 Czy czarny czy emaliowany i tak się zniszczy i porysuje. Z kociołkiem moim zdaniem to trochę jak ze starą ulubioną patelnią. Im bardziej zniszczona tym lepiej z niej smakują dania. Z uwagi na fakt, że będziesz kociołek użytkować w terenie, będzie miał kontakt z piaskiem, ziemią i wodą. Najważniejsze żeby miał dość wysokie nóżki i dekiel dokręcany śrubami albo jedną śrubą. No i podobnie jak z patelnią wok - pamietaj żeby przed pierwszym "duszeniem" przepalić go. Często takie kociołki sa nasmarowane jakimiś smarami technicznymi. Warto przeznaczyć trochę oleju i rozgrzać go w kociołku, przesmarować ścianki. Po wystygnięciu wmyć i ponownie nasmarować olejem jadalnym. Smacznego pharmacist Autor: yogy godzina: 13:02 ja mam w domu kociołek zrobiony z rury żeliwnej:) fajna sprawa! :) pozdrawiam Paweł Darz Bór! |