Środa
05.11.2008
nr 310 (1193 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewki- proporcje

Autor: marcino  godzina: 02:01
mówiąc "zalewam alkoholem " nie wyczerpujesz tematu do końca bo tenże może być mocniejszy bądź słabszy i w ten sposób rozwiązuję problem np zbyt słabej nalewki przy użyciudużej ilości owoców - poprostu używam spirytusu - w druga stronę też działa ( ale rzadziej mi się zdarza :) ) pozdr

Autor: *BOBER*  godzina: 08:14
robiąc tarninówkę stosuję takie proporcje na 5-cio litrowy słój: -2 litry tarniny -1 kg cukru -zalewam do pełna 40 % roztworem spirytusu -zostawiam to wszystko na 2-4 mies w nasłonecznionym miejscu wychodzi nalewka ok 30 % pozdrawiam DB

Autor: wosiu  godzina: 11:08
Ja robię w ten sposób, że owoców daję 3/4 naczynia a spirytusu 70% dolewam do pełna. Wtedy wychodzi i mocna nalewka i czuć owoce. Pozdrawiam DB

Autor: deer.hunter  godzina: 13:58
ad "BOBER" A nie wyglądałeś mi na amatora kompotu :-) Smacz Bór dh

Autor: kick  godzina: 20:22
hi! Jakiej nalewki bys nie robił nie zalewaj owoców czystym 96% spirytusem-ponieważ taki spirytus powoduje "ścinanie" się białka-tzn. cały spirytus zostanie w owocu razem z wiekszoscia soku. Najlepiej zalewać roztworem 40-70% spirytusu a w razie potrzeby zwiekszyc steżenie po oddzieleniu nalewu od owoców. Przepisów jest wiele, najlepiej sam poeksperymentuj lub poszperaj w googlach, bo nie ma przepisu uniwersalnego dla wszystkich owoców-jeden owoc daje wiecej soku inny mniej, jeden ma mocniejszy aromat inny nie, jeden słodki sam z siebie inny kwasior i trzeba wiecej słodzic......itp. Jesli nie wiesz ile alkoholu w stosunku do owoców to poprostu zrób próbe: zasyp X kg. owoców cukrem a do otrzymanej ilości soku dolej Y 96% spirytusu -nalewka bedzie tyle miała % ile dokładnie wybierzesz w proporcji soku i spirytusu. Zalewając owoce pestkowe spirytusem staraj się nie uzywać wiecej niż 1/3 owoców z pestkami -nalew robi sie ciut gorzkawy, choc kwasu pruskiego do zabicia człowieka się tam nie uzbiera :-) pozdrawiam