Czwartek
01.12.2005
nr 123 (0123 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Dzik w winie  (NOWY TEMAT)

Autor: Alej.....  godzina: 18:05
Jak komu nie szkoda łopatki z dzika (co to ja na pieczeń można) niech próbuje ... Łopakę z dzika (albo co innego być może) byle tak ze dwa kilo. Marynujemy, dni kilka, w winie z jałowcem i pierzem. W marynacie przewracamy. Ingrediencje ze zdjecia (boczek, dwie cebule, kilka ząbków czosnku, seler naciowy, szałwię i listki rozmarynu) dajemy do rondla na rozgrzaną oliwę. Gdy się cebula zeszkli wkładamy kawałki mięsa. Solimy pieprzymy i obsmażamy. Podlewamy następnie winem i dusimy. Dusimy tak dusimy i podlewamy. Winem. Gdy mieso jest już prawie miękkie dodajemy oliwki – takie „pomarszczone”. I to wszystko. Podajemy z ziemniakami z wody i polewamy sosem.

Autor: Alej.....  godzina: 18:06
Cebula, boczek i reszta .... w rondlu ...

Autor: Alej.....  godzina: 18:07
opiekamy miesko ...

Autor: Alej.....  godzina: 18:09
podlewamy winem .... Resztę fotek jutro bo za chwilę przyjdą goscie więc już nie bede sie (przy ludziach)... wygłupiał ...

Autor: Alej.....  godzina: 18:40
... jeszcze ich nie ma ... Właśnie dodałem oliwki i ... skosztowałem sosik. Pychota. No, mówię Wam ... Pyyy chooo taaa

Autor: ANDY  godzina: 20:52
Alej , to na pewno pyszne i zdrowe, seler naciowy , oliwki etc. Może . Ale pisanie o tym ,że dodajemy ziemniaki na sypko do dzika , sorry , ale mną wstrzasnęło , Nie jestem specem od kulinarnych ingrediencji ale to jest jakis dla mnie dysonans. Ziemniaki wtrajają wieprzki , czasem dzik , bo mu to pod gwizd podstawiają. Dziczyzne mozna podawać z kaszą na sypko i grzybami rodzimymi a do tego winko . Inaczej to jakos dla mnie , sałatką grecką trąci a nie polskim specjałem . Pozdrawiam

Autor: ANDY  godzina: 21:33
Sorry Alej , ja o gustach nie dyskutuje , ale ten portal chodzi jak przetrącony dzik i zamiast derekcja o technicznych niuansach mieć baczenie , głównie o zamierxchłych czasach dyskutuje i do tego w sposób niezbyt do przyjecia . Dlatego staram się me uwagi uzupełnić . Sądząc po szybkości , może na jutro otrzymasz. DB

Autor: krogulec  godzina: 21:39
No patrzcie a skąd to tyle świniny nabrał ? chę??? i to do tego wiatrem podszytej ? Cos mi sie widzi że zamiast warminsko- mazurskiego to jakoweś inksze źródło znalazł ?! ...... A Andy chce z ziemniakiem na sypko to niech je ..... ja często z purre robię ... ale pieczyste , a fakt że takie sosowo - kawałkowe to z jagłą albo hreczką wyborne .... ech ! pozdrawiam