Piątek
12.12.2008
nr 347 (1230 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: nalewka z tarniny

Autor: pięta  godzina: 11:34
Ad kolego Alnus podany przepis pochodzi z ksiązki pt."Nalewki zdrowotne"Autor Jan Rogala wyd.Baobab W-wa wyd.2 2007 rok.Ksiązka/POLECAM!!!/ zawiera aż 102 pewne przepisy na lecznicze nalewki z różnych ziół i owoców w tym także i leśnych tj.tarnina.Sam oprócz łowiectwa od wielu lat zajmuję się ziołolecznictwem i mam jako takie doświadczenie w tej materii ..a prawa,że nikt tam nie bada tak skrupulatnie tego stężenia spirytusu czy faktycznie jest tam te 96 cz83% stężenia czy o to chodzi?Nalewka a pije się je dla smaku kurażu i dla zdrowia a nie ochlaju kielichami pełnymi ma być poprostu smaczna i tyle pozdrowienia a osobiśćie polecam naleweczkę berberysową Barz-bór ale takową kolega może zrobić dopiero w 2009 roku pod jeśień gdy będą dojrzałe owoce berberysu gorąco polecam bo trud jej zrobienia wynadradza się przy jej degustacji 100-krotnie.