![]() |
Piątek
12.12.2008nr 347 (1230 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: KTO WĘDZI ??? Autor: LEŚNY godzina: 11:32 wyrobem różnych wędlin z dziczyzny zajmuję się już parę lat. oczywiście amatorsko, na własne potrzeby z kolegami z koła. strona wedlinydomowe.pl daje bardzo dużo wiedzy na ten ale nie zaszkodzi wymienić się doświadczeniami i przepisami. parę razy spieprzyłem kiełbasę zanim doszedłem gdzie popełniam błąd. moja rada to spisuj każdy przepis krok po kroku. jakie dajesz przyprawy, ile czasu wędzisz w jakich temperaturach itd. łatwiej jest wtedy o korekty poprawiające smak i przekrój. chętnie będę dzielił się uwagami. ostatnio bardzo smakują mi wędliny wędzone w zimnym dymie tj. max do 20stopni. przygotowanie jest proste. nacieram szynkę, schab (dzik porcje ok. 1kg ) przyprawami takimi jak: sól. pieprz, papryka słodka, jałowiec, starty majeranek, liść laurowy i układam je w beczce dębowej na pięć dni. mięso należy codziennie przekładać i w miarę ścisło układać. po tym czasie odkrajam kawałem i sprawdzam słoność. jeśli zbytnio przeszło należy wymoczyć je w zimnej wodzie. w momencie kiedy stwierdzam że smak jest ok wieszam kawałki mięsa na sznurkach w chłodnym pomieszczeniu na 24 godziny w celu obsuszenia. kolejny krok to wędzenie. na metalowej tacy rozpalam mini ognisko a następnie zasypuję je wiórkami z drzewa owocowego. tli się to parę godzin wsunięte do wędzarni dając sam aromatyczny dym. czynność powtarzam dwa razy dziennie przez pięć dni.\ wędlina tak uwędzona nie wymaga parzenia, jest bardzo aromatyczna i krucha. może być przechowywana nawet kilka miesięcy ale zwykle znika po paru dniach. pozdrawiam i zachęcam do prób. polecam też wędzone udka, proste a niezwykle smaczne. Autor: arek74 godzina: 11:36 JAK SIĘ NA TYM ZA DOBRZE NIEZNASZ TO LEPIEJ KUP GOTOWE PSZYPRAWY W ALEGRO CZY EBAY ,TEŻ NIEKTURE SKLEPY RYBACKIE TO MAJĄ ALBO MOGĄ ZAMUWIC ,SĄ OK. SAM SPRAWDZAŁEM PS.NIE KUPUJ NAJTAŃSZYCH PORDRAWIAM,,,,,,DB Autor: LEŚNY godzina: 11:50 ja przyprawy zawsze mielę sam w młynku elektrycznym do kawy. pieprz, jałowiec, gorczyca. samodzielnie zmielone bezpośrednio przed użyciem nadają wędlinom bardzo mocny aromat. z alegro nie kupowałem pewnie też skorzystam. DB Autor: Ksawer godzina: 13:25 Z towarzystwem z www.wedlinydomowe .pl jestem jeszcze od czasów, kiedy funkcjonowaliśmy w ramach "Czarnej Oliwki" - jeśli ktoś pamięta. Podaję przepis na kiełbasę "Krakowską suchą z dzika" : 2,5 kg mięsa z dziczych szynek lub łopatki - pozbawione tłuszczu, ścięgien (tzw I-ka) 50-60 dkg mięsa z łopatki wieprzowej 50 - 60 dkg wieprzowego brzucha 30 dkg miesa z golonek wieprzowych lub wołowiny (+ te gorsze okrawki od lopatek czy szynek). jałowiec, ziele ang., kminek mielony, kolędra. Po zapeklowaniu mięsa (dałem 18,5 grama peklosoli na kg mięsa) -mięso z golonek/wołowinę mielimy 2 x na sitku 3mm -mięso tłuste na sitku 6-8 mm -mieso z szynek/łopatek kroimy ma kostkę 3x3 cm lub mielimy na szarpaku. wszystko dokładnie wyrabiamy na jeddolitą, kleistą masę razem z przyprawami. Nadziewamy osłonki bialkowe (45-55mm) lub grube jelita. Osadzamy kilka-kilkanaście godzin. Pierwsze wędzenie ciepłym dymem 2,5 -3 godziny, następnie parzenie i kolejne dwa(1-1,5 godz.) w dobowych odstępach czasu wędzenia w dymie chłodniejszym. Teraz , co najgorsze trzeba poczekać przynamniej tydzień (batony wiszą w chłodnym i przewieiwnym miejscu), żeby kiełbasa się dosuszyła,...ale kto to wytrzyma. Smacznego i DB Ksawer. ps jeśli idzie o składniki, dodatki, przyprawy to jasne jest, że trzeba uzywać produktów najlepszych i świeżych. Z byle g.... byle g.... wychodzi. Autor: Bartek79 godzina: 14:15 obok www.wedlinydomowe.pl moge polecić www.kuron.com.pl. Jedyny minus tej strony, że nie znajdziej tam jedynie przepisy, natomiast na temat technik wędzenia, oraz budowy wędzarni nie ma tam ani słowa |