Czwartek
12.02.2009
nr 043 (1292 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Sos do dzika

Autor: Hubert1  godzina: 10:37
Dziekuję uprzejnie wszystkim kolegą, wydrukowałem i przekazałem żonie:) Ad. hubert50 napisz jak możesz tutaj na forum, przyda sie przepis wtedy nie tylko mi. Jeszcze raz dziekuję DB

Autor: hubert50  godzina: 16:43
Na początek przed zamrożeniem mięsa z dzika robię porcje do woreczków ; kawałek szynki , schab lub łopatki , do każdej porcji dodaję trochę słoniny z tego dzika. Jest to ważne bo na niej piekę mięso. Po rozmrożeniu mięsa w letniej wodzie kroję w potrzebne porcję następnie jeszcze raz płuczę. Następnie zamaczam w kwaśnym mleku na 24 godziny , następnie mięso jest wypłukane , Parę ząbków czosnku rozcieram ze solą i nacieram mięso, posypuję pieprzem i przyprawą do dziczyzny ( MOŻNA JĄ KUPIĆ W SKLEPACH) . Całość zostawiam na 24 h. Smażenie ; kawałki słoniny lekko podsmażyć żeby się wytopił tłuszcz , dokładamy mięso i pieczemy w zależności od wieku dzika od 2 do 3 godz. podlewając od czasu do czasy wodą z niewielką ilości czerwonego wytrawnego wina . na ok 45 min przed końcem pieczenia dodać garść suszonych śliwek. Na sam koniec 1/4 szklanki śmietany 2 łyżeczki mąki wymieszać dodać 1/4 szkl wody wymieszać i pomału dolewać do smażonego mięsa. Piec jeszcze ok 5 min. W razie gdyby sos był zbyt gęsty dolewać wody. Porcja na 6-8 osób SMACZNEGO ; Darz Bór