![]() |
Wtorek
12.05.2009nr 132 (1381 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: nalewka orzechowa (NOWY TEMAT) Autor: Wrobel godzina: 10:46 Witam Mam prośbę do szanownego koleżeństwa - potrzebuje przepis na nalewke orzechową ( orzech włoski) taki dokładny przepis - (jak krowie na granicy) bedę wdzięczny Autor: jurek123 godzina: 10:58 Sposobów jest multum i znajdziesz je w każdej książce o nalewkach. Ja proponował bym jednak tzw bazę do dalszego robienia nalewek. Kroisz zielone orzechy na ćwiartki ,zapełniasz nimi np prawie do pełna słoik 1 litrowy i w to wlewasz 70% spirytus.{ no ostatecznie możesz tych orzechów mieć pół słoika] Może to leżec nawet do zimy .Otrzymasz czarną jsk smoła ,gorzką jak diabli miksturę z której następnie odpowiednio dozując można uzyskiwac wódki orzechowe gorzkie ,słodkie lub likiery.To póżniejsze rozdysponowywanie tego zajzajeru to najprzyjemniejsza czynność do eksperymentów. No a leczniczo po łyżeczce dziennie też można używać przy dolegliwościach żoładkowych. Pozdrawiam Autor: R.D. godzina: 21:13 A ja mam orzech u teścia i nie wiem kiedy jechac po zielone' niedoorzeszki" na nussgeist? Autor: przemus401 godzina: 21:55 Znalazłem kiedyś tu, na Łowieckim taki oto przepis. Mam nadzieję, że autor się nie pogniewa nie puszczam dalej. Cytat słowo w słowo tak, jak znalazłem. Jak dla mnie, naleweczka w smaku wspaniała, jednak ździebko za słaba. W tym roku zrobię mocniejszą. Oto przepis: "Trochę pod wpływem tego forum a może trochę z samej chęci sporządzenia nalewki, która zwiemy orzechówką, zrobiłem ją. Znalazłem dość stary przepis wyszukany w jakiś starych szpargałach, niemal już zapomniany i mało, co wyrzucony do garbecia. No cóż po siedmiu dniach leżakowania owoców orzecha włoskiego wraz z garstką goździków i siedmiocentymetrowym kawałkiem kory cynamonowca w 1 l spirytusu i 2 szklankach wody odlałem nalew, a do tego, co zostało wlałem trochę około, a może trochę mniej niż 1 l miodu pszczelego. Po kolejnych siedmiu dniach odcedziłem kwintesencje słodyczy i dolałem do poprzedniego nalewu. Następnie do tego, co zostało po odlaniu słodyczy dolałem 1 l 40% czystego alkoholu i oczywiście dokładnie wstrząsnąłem by wszystko dokładnie opłukać i nie pozostawić nawet kropli miodu następnie odcedziłem alkohol i wlałem do pozostałego nalewu do tak wykonanej nalewki by wzmocnić smak i aromat do całości dolałem 1 l 40 % rumu. Musze powiedzieć, że to, co wyszło już po zmieszaniu przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Nie sądziłem, że to może być tak dobre. Na końcu przepisu znalazłem taki zapis: W lecznictwie ludowym nalewki i likiery z orzecha włoskiego najczęściej używa się przeciw skazie limfatycznej i krzywicy, przy cukrzycy, stwardnieniu tętnic mózgu, znakomita nalewka z orzecha oczyszcza żołądek, krew oraz usuwa zaburzenia i nieżyty żołądka i jelit. Można częstować tą nalewką osoby mające gęstą krew a także stosować przy takich schorzeniach jak: podagra, skazie wysiękowej i robakach obłych jak również w stanach silnego przeziębienia i bólu gardła przy anginie. Z tego fragmentu wynika, że użyteczność takiej nalewki jest wszelaka aż nie chce się wierzyć. Czy to prawda przekonam się za 6 miesięcy od dziś, bo tyle musi leżakować w temperaturze pokojowej. A czy doczeka się w całości, hmm, oto jest pytanie. 1,5 do 2 kg orzechów włoskich (zielone) 0,5 l spirytusu 95% 2 szklanki przegotowanej zimnej wody 10 goździków Kawałek kory z cynamonu Ten zestaw leżakuje około 4 do 7 dni nie dłużej 1 litr alkoholu 40% Alkohol dolewamy do nalewu po odcedzeniu 0,5 l miodu 1 – 2 szklanki cukru Dodajemy do orzechów po odlaniu nalewu. Orzech z miodem i cukrem leżakują około 7 dni. Po tym czasie odlewamy rozpuszczony cukier i miód i dolewamy do nalewu. 1 l rumu 40% Wlewamy do orzechów i dokładnie opłukujemy je a następnie odcedzamy i tak uzyskany alkohol (popłuczyny) wlewamy do nalewu. Czas przygotowania około 14 dni, natomiast czas leżakowania około 6 miesięcy. Po tym czasie czyli na Borze Narodzenie możemy spokojnie delektować się smakiem orzechówki." Darz Bór. Autor: Borsuk2007 godzina: 22:08 Składniki: 1,5 do 2 kg orzechów włoskich (zielone) 0,5 l spirytusu 95% 2 szklanki przegotowanej zimnej wody 10 goździków Kawałek kory z cynamonu Ten zestaw leżakuje około 4 do 7 dni nie dłużej 1/2 litr alkoholu 40% Alkohol dolewamy do nalewu po odcedzeniu 0,5 l miodu 1 – 2 szklanki cukru Dodajemy do orzechów po odlaniu nalewu. Orzech z miodem i cukrem leżakują około 7 dni. Po tym czasie odlewamy rozpuszczony cukier i miód i dolewamy do nalewu. 1/2 l rumu 40% Wlewamy do orzechów i dokładnie opłukujemy je a następnie odcedzamy i tak uzyskany alkohol (popłuczyny) wlewamy do nalewu. Czas przygotowania około 14 dni, natomiast czas leżakowania około 6 miesięcy. |