![]() |
Czwartek
22.12.2005nr 144 (0144 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Szynka z daniela (NOWY TEMAT) Autor: hulas godzina: 09:17 Witam i zwracam się z prośbą do forumowych speców od kulinariów, jak najlepiej przyrządzić szynkę z cielaka daniela. Nie chodzi mi o wędzoną, lecz o pieczoną do podania na zimno. Za rady i ewentulane przepisy z góry dziękuję :-) Pozdrawiam Autor: Alej..... godzina: 10:56 Wybierz jakąś z pieczeni z sarniny lub jeleniny i powinno być ... A wybierać jest z czego! W forumowych kulinariach są nawet przepisy dedykowane właśnie danielowi ... Jeżeli masz kłopot z dopasowaniem się do któregoś z przepisów to – żebyś nie miał lekko - dołożę coś jeszcze od siebie. A zrobił bym tak ... Ze dwa, trzy dni potrzymać w bejcy na bazie czerwonego wina i startej na tarce włoszczyzny (bez octu żadnego ani nawet cytryny). Po wyjęciu z bejcy opłukać, osuszyc, naszpikować słupkami słoniny (może i czosnkiem – jeżeli go lubisz), natrzeć solą, pieprzem, ugniecionymi jagodami jałowca i zmiażdżonym czosnkiem, ułożyć w brytfannie, posmarować roztopionym masłem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Po chwili zmniejszyć nieco temperaturę i upiec. W trakcie pieczenia polewać, z lekka, winem i sosem powstałym podczas pieczenia. Kroić dopiero po wystudzeniu ... Autor: Desperado godzina: 15:39 A ja bym takiej cielęciny nie trzymał w bejcy, tylko przemroził tak jak książka pisze, a następnie na noc poddał leżakowaniu w zsiadłym mleku, albo maślance. Reszta tak jak pisze Alej.... W tym przypadku nie ma co przedabrzać. |