Środa
14.10.2009
nr 287 (1536 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Odyn

Autor: iz27  godzina: 01:03
Do żarcia obrzydliwego zaliczam np wszelkie mielonki lub bloki po 6-8 zł za kg ze zmielonymi węzłami chłonnymi itd, paróweczki po tyleż samo itd. A jądra np młodego byczka to rarytas, ale jak widzę nie wszyscy o tym wiedzą i dobrze.

Autor: pięta  godzina: 07:44
Można jeść i psy niektórzy koty też konsumują /nie tylko w Tajlandii/ .Miłe z pożytecznym jest skórka na korzonki i soczysta pieczeń.Mam kilka książek o tematyce kulinarnej typu potrawy z dziczyzny są i takie pozycje przedwojenne i najnowsze ale żaden autor jakoś nie odważył się tam zamieszczać przepisów na "potrawy" z pysznych jąder odyńców czy byków jelenia choć masę tam innycu ekscentrycznych przepisów choćby np. potrawki ze smażonych łap niedzwiedzi, borsuków itp.Ale nie obrzydzam wcale jak Wam koledzy jąderka smakują to proszę bardzo..smacznegoDB Koniecznie jednak pamiętajcie o dodaniu mielonej kolendry -łatwiej się z tym przełyka te "smakołyki"

Autor: jurek123  godzina: 09:28
Kiedyś miałem Francuzów .Jak strzelili kozła to pierwsze co robili to było trzebienie i jądra do woreczka plastikowego . Na kwaterze żona Francuza przygotowała je smażone i cienko pokrojone . Oczywiście jak przyjechałem do nich na kwaterę musiałem skosztować bo nie wypadało odmówić. W smaku delikatne i to wszystko. Z odyńca nie miałem okazji jeść bo akurat nic nie strzelili. Co kraj to obyczaj i jak się chce mieć opinię na ten temat pozostaje nic innego jak samemu popróbować. Pozdrawiam

Autor: Posok  godzina: 12:50
Kolego łowca85 otóż miałem sposobność posmakować jąder z odyńca. Nawet poczęstowałem nimi teściów. Przyrządziłem je według przepisu Russaka. Trochę obierania błon Cię czeka, po obraniu z błon kroisz jak wątrobę ostrym nożem. Konsystencja jak mięso mielone tylko takie w grudkach. W smaku i konsystencji bardzo zbliżone do wątroby. Warto spróbować, po to by inni nie wciskali kitu. Darz Bór

Autor: mariandzik  godzina: 14:17
Wiem, że nasz były prezes nigdy ich nie wyrzuca i twierdzi, że są bardzo smaczne. Może kiedyś spróbuję.

Autor: pięta  godzina: 15:26
S M A C Z N E G O ! ! ! Jak ktoś reflektuje to chętnie nieodpłatnie przekaże po odstrzeleniu odyńca trzeba tylko zapłacić sobie przesyłkę.Oczekuję propozycji z podaniem namiarów adresowych smakoszy czy /byki mogą też być ? / Db