![]() |
Poniedziałek
30.11.2009nr 334 (1583 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Fajny sos do klopsów/gołąbków. (NOWY TEMAT) Autor: mariandzik godzina: 10:10 Wczoraj miałem robić gołąbki, ale skończyło się na klopsach, bo była za późno na zabawę z kapustą. Zmieliłem dwie łopatki z warchlaka i jedną z kozła. Do mięsa standardowo bułka tarta, 2 jajka, drobno siekana cebulka - normalne mielone. Ale sosik mi wyszedł fajny. Ugotowałem dużą garść grzybów suszonych, posiekalem je drobno. Na patelnie zesmażyłem pół cebuli, dorzuciłem grzyby i krótko je przesmarzyłem. Do tego dodałem pomidory z puszki (całą puszkę krojonych) i trochę zredukowałem wodę. Wkruszyłem w to jedną kostkę rosołową (wołową), zaciągnąłem śmietaną (2 łyżki) i pod koniec dodałem trochę wody spod gotowanych grzybów. Mięso uformowałem jak kotlety, ułożyłem na dnie naczynia, zalałem sosem i piekłem w 150 st. C 1,5 godziny. Mięsko jest soczyste, przeszło aromatem pomidorów i ogólnie wyszło bardzo smaczne i estetyczne danie. Polecam spróbować. Jestem pewien, że ten sos będzie również doskonały do gołąbków. |