Poniedziałek
30.11.2009
nr 334 (1583 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Fajny sos do klopsów/gołąbków.  (NOWY TEMAT)

Autor: mariandzik  godzina: 10:10
Wczoraj miałem robić gołąbki, ale skończyło się na klopsach, bo była za późno na zabawę z kapustą. Zmieliłem dwie łopatki z warchlaka i jedną z kozła. Do mięsa standardowo bułka tarta, 2 jajka, drobno siekana cebulka - normalne mielone. Ale sosik mi wyszedł fajny. Ugotowałem dużą garść grzybów suszonych, posiekalem je drobno. Na patelnie zesmażyłem pół cebuli, dorzuciłem grzyby i krótko je przesmarzyłem. Do tego dodałem pomidory z puszki (całą puszkę krojonych) i trochę zredukowałem wodę. Wkruszyłem w to jedną kostkę rosołową (wołową), zaciągnąłem śmietaną (2 łyżki) i pod koniec dodałem trochę wody spod gotowanych grzybów. Mięso uformowałem jak kotlety, ułożyłem na dnie naczynia, zalałem sosem i piekłem w 150 st. C 1,5 godziny. Mięsko jest soczyste, przeszło aromatem pomidorów i ogólnie wyszło bardzo smaczne i estetyczne danie. Polecam spróbować. Jestem pewien, że ten sos będzie również doskonały do gołąbków.