![]() |
Poniedziałek
14.12.2009nr 348 (1597 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Koledzy czym wędzicie ? Autor: Rolnik godzina: 09:24 Chyba nikt nie wymienił brzozy. Ja stosuję ją jako główną bazę do rozpoczynania wędzienia poprzez zapieczenie, kiedy jest potrzebna wysoka temperatura, a nastepnie gdy wędzenie odbywa się na pół gorąco - pół zimno. Wtedy dokładam do stosiku albo jabłoń, albo jałowiec i prawie zamykam dopływ powietrza do wędzarki. Do jednego cyklu wędzenia zużywam w ten sposób do 10 szczap. Co do kory, to jest oczywiste, kora zostaje do innych celów. Smacznego. Autor: pięta godzina: 16:47 Proponuję koledze " Rolnikowi" rozpalać przed wędzeniem sam wędzarnik...lipą .Daje dużo ciepła i w miarę szybko. Brzoza absolutnie się nie nadaje to nie jest kominek gdzie można nią palić. Dym brzozy daje posmak terpentynowy. stąd nie powinno się tego drewna wogóle w pobliżu wędzarni gromadzić by ...nie kusiło. Pozdrawiam DB Autor: Bachus godzina: 20:06 Metoda "z plackami ekologicznymi" kładzie wszystkie inne! |