![]() |
Poniedziałek
14.12.2009nr 348 (1597 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Za kawśny bigos... Autor: WJarek godzina: 11:15 A pisałem w tamtym wątku (forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=12169&t=12169)o odkwaszaniu kapusty... Rozcieńczenie słodką kapustą pomoże, przynajmniej częściowo. Jeśli chcesz popróbować inne pomysły nie eksperymentuj z całym bigosem, zrób próbę /y na małej ilości - na patelni albo w rondelku. Z innych dodatków, które warto wypróbować - pasującą do bigosu przyprawą, która daje słodkawy posmak jest kolendra. Można ją zgnieść przed dodaniem, szybciej uwolni smak. Ciekawe, jaki efekt dałby... cukier ? Próbował ktoś z Was łamać smak bigosu cukrem? Powodzenia! Autor: Urtica godzina: 12:09 WJarek, zawsze dodaję odrobinę cukru do potraw z kapusty. Nie ważne czy to bigos, kapusta z grzybami, czy z grochem. Smaku to diametralnie nie zmienia, ale nieco "uszlachetnia". Kolendra kwasu nie wyciągnie, anyż również. Próbowałam... :-) Autor: Piotr Kukier (BT) godzina: 13:11 Ja bym dał garść cukru i kostke smalcu... Cukier przciwstawi się kwasowi a tłuszcz złagodzi całość... pozdrawiam, DB!! Autor: Piotr Kukier (BT) godzina: 13:15 Kapustę słodką dodaję do bigosu standardowo, mieszany podchodzi nam najlepiej... Autor: jurek123 godzina: 13:37 Wczoraj zrobiłem wpis ale gdzieś go wcięło. Jeśli chodzi o bigos uważam za najprostsze rozwiązanie za radą żony , zalać go gorącą wodą trochę podgrzać następnie zlać wodę i spróbowac .jeśli jest jeszcze za kwaśny zabieg powtórzyć. No i po takich zabiegach pozostaje bigos odpowiednio doprawić ,nadmiar wody odparować i powinno byc O.K. .Ten sposób z dodatkiem kapusty uważam równiez za bardzo dobry tylko że bigosu będziemy mieli o wiele więcej niż zamierzaliśmy. Pozdrawiam Autor: Janusz2 godzina: 13:49 A czy po takim "płukaniu" bigosu nie wypłuczemy przypadkiem z niego całej "dobroci"? Bardziej przekonuje mnie dodanie słodkiej kapusty a jak to za mało, to potraktowanie cukrem. Zona np. dodaje cukru do surówki robionej z kiszonej kapusty i ja osobiście go tam nie wyczuwam - no cóz ale wg. żonki to ja zbyt wyrafinowanego smaku nie mam, może i ma rację ;) Autor: Hania godzina: 15:52 Ja bym dodała słodkiej kapusty. A nadmiar bigosu zamroziła :) Autor: sambar godzina: 16:28 Ja bym spróbował zamiast białego, zwykłego cukru dodać karmelu...tylko nie za bardzo spalonego, zeby nie był gorzki. Zrobi swoje do tego da ładny kolor. Ja tak robię. do tego jest to sposób polecany w przepisach Autor: Alus godzina: 19:44 Slodkiej kapusty to trzeba by dodać dosyć dużo. Przychylam sie do rady sambar-a. Na pewno nie może to być karmel przypalony. Pozdrowionka. DB Autor: Szorstki_Yamol godzina: 20:42 Dziękuję za rady. Myślę, że bigosu zwłaszcza dobrego nigdy nie jest za dużo ;-) Pozdrawiam Wszystkich i Mniam Mniam.. Autor: jurek123 godzina: 21:00 Jeszcze taka jedna moja uwaga Kwasu nie neutralizuje się słodkim .Jeśli coś jest kwaśne to odwrotnością jest coś zasadowego. W restauracji czy stołówce każda kucharka w takim momencie wiedziała by co zrobić. Wolał bym sie jednak wyrzec tego bigosu niż doprowadzić ph do lekko kwasnego .Pozdrawiam Autor: WJarek godzina: 22:30 Jurek - - jeśli masz na myśli neutralizację kwasu zasadą, to i owszem, można dać kilka granulek "Kreta"... ;-) Autor: sambar godzina: 23:01 Jurek miał zapewne na mysli sode oczyszczona mówiąco tych kucharkach:) |