![]() |
Wtorek
05.01.2010nr 005 (1619 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: dziwny kolor kiełbasy Autor: knieja80 godzina: 08:39 ja uzywam wylacznie soli peklowej (+12 roznych ziół i przypraw) i wedze max 2 godz nigdy nie mialem problemow z kwiatkiem czy dziwnym wygladem ani smakiem Autor: knieja80 godzina: 08:40 jak widac na zalaczonym obrazku Autor: Kukuruźnik_13 godzina: 20:59 Brzmiało jakby do mnie, tyle że ja to doskonale rozumiem i stosuję. DB Autor: Desperado godzina: 21:47 Więc OK. POZDR...... Autor: Jacu godzina: 21:51 Desperado Weź wytłumacz nam jak to jest ? że mięso pokrojone w małe kawałki i zasypane peklosolem w ilości około 19g. na 1kg. mięsa leżakuje jakieś 2 dni. (to mój sposób). Później mielenie,przyprawianie, nabijanie w jelita i do wędzarni. A nie dopeklowane mięso jest zawsze w środku a nie inaczej. Autor: Desperado godzina: 22:04 Nie chce mi się dogłębnie ryć w temacie. Na logikę rzecz biorąc idzie o peklowanie. Bo tak jak napisałem wcześniej Peklosól sprawia że mięso zachowuje swój naturalny kolor. Pod wpływem temperatury zmienia barwę na brązową. Jak komu wychodzi w kiełbasie ten nieszczęsny rdzeń, to niech dokładnie przeaalizuje swoje metody. Nie wiem, przepis swoją drogą drogą a wykonanie swoją. Może pomylone, umniejszone proporcje, może ochrzczona peklosól. POZDR..... Autor: Jacu godzina: 22:24 Desperado Skapnęło mi kawałek dziczka więc będę zakręcał kiełbaskę. Specjalnie oddziele połowę wagi peklosolu i zastąpię zwykła solą tak z ciekawości co z tego wyjdzie. Oczywiście wędzę wedle własnego sposobu. Za kilka dni..... Autor: Desperado godzina: 22:28 Żeby się przekonać trzeba popróbować. POZDR...... |