Wtorek
05.01.2010
nr 005 (1619 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: dziwny kolor kiełbasy

Autor: knieja80  godzina: 08:39
ja uzywam wylacznie soli peklowej (+12 roznych ziół i przypraw) i wedze max 2 godz nigdy nie mialem problemow z kwiatkiem czy dziwnym wygladem ani smakiem

Autor: knieja80  godzina: 08:40
jak widac na zalaczonym obrazku

Autor: Kukuruźnik_13  godzina: 20:59
Brzmiało jakby do mnie, tyle że ja to doskonale rozumiem i stosuję. DB

Autor: Desperado  godzina: 21:47
Więc OK. POZDR......

Autor: Jacu  godzina: 21:51
Desperado Weź wytłumacz nam jak to jest ? że mięso pokrojone w małe kawałki i zasypane peklosolem w ilości około 19g. na 1kg. mięsa leżakuje jakieś 2 dni. (to mój sposób). Później mielenie,przyprawianie, nabijanie w jelita i do wędzarni. A nie dopeklowane mięso jest zawsze w środku a nie inaczej.

Autor: Desperado  godzina: 22:04
Nie chce mi się dogłębnie ryć w temacie. Na logikę rzecz biorąc idzie o peklowanie. Bo tak jak napisałem wcześniej Peklosól sprawia że mięso zachowuje swój naturalny kolor. Pod wpływem temperatury zmienia barwę na brązową. Jak komu wychodzi w kiełbasie ten nieszczęsny rdzeń, to niech dokładnie przeaalizuje swoje metody. Nie wiem, przepis swoją drogą drogą a wykonanie swoją. Może pomylone, umniejszone proporcje, może ochrzczona peklosól. POZDR.....

Autor: Jacu  godzina: 22:24
Desperado Skapnęło mi kawałek dziczka więc będę zakręcał kiełbaskę. Specjalnie oddziele połowę wagi peklosolu i zastąpię zwykła solą tak z ciekawości co z tego wyjdzie. Oczywiście wędzę wedle własnego sposobu. Za kilka dni.....

Autor: Desperado  godzina: 22:28
Żeby się przekonać trzeba popróbować. POZDR......