Środa
21.07.2010
nr 202 (1816 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Czarna porzeczka

Autor: siocioch  godzina: 08:51
Listówkę nastawia się na przełomie kwietnia i maja, wtedy gdy młode pędy czarnej porzeczki są koloru blado-zielonego. Właśnie te młode pędy składające się z dwóch, trzech listków są podstawą do sporządzenia listówki. Należy zebrać te pędy w słoju i zalać spirytusem rozcięczonym do 45% lub wódką. Pędy powinny swobodnie pływać, nie należy ich upychać na siłę. Listówkę trzymać przez tydzień na słońcu, a następnie przez 5 tygodni w zaciemnionym pomieszczeni, po czym zlać płyn i najlepiej przetrzymać go parę miesięcy. Listówka ma kolor jasno-zielony lub żółto- zielony i bardzo aromatyczny smak przypominający odrobinę jałowcówkę, ale jest to niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju. Można ją pić samą lub stosować jako dodatek do nalewki z czarnej porzeczki-znakomicie wzbogaca jej zapach i smak.

Autor: rales  godzina: 18:58
Wszystkie nalewki - również z porzeczki - robię ciut inaczej, ale podobno wychodzą dobre.. Zasypuje umyte i przemrożone kilka godzin owoce cukrem w ilości 1 kg/1kg. Trochę je rozgniatam, aby łatwiej puściły sok. Stawiam je w niezbyt ciepłym miejscu np w piwnicy, na 1-2 tygodnie, staram się codziennie mieszac. Przez ten czas cukier i mieszanie wyciąga sok i jednocześnie zaczyna się fermentacja. To znak, że trzeba zalewac. Zalewam nierozcieńczanym spirytusem na powyższe w sumie 2 kg leję 1 litr. Wielu Kolegów z forum uważa, że za mocny, ale dzięki temu cukrowi i całemu sokowi stężenie natychmiast spada do co najwyżej 60%, ale zwykle 45-50%. Następnie odstawiam całośc w ciemny kąt na przynajmniej pół roku. Potem rozlewam do butelek i czekam następne przynajmniej pół roku.. Darzbór!!

Autor: MirekGrab  godzina: 19:54
A ja robię nalewkę z czarnej porzeczki tak: 2 l oczyszczonych z ogonków i szypułek lekko zmiażdżonych czarnych porzeczek przełożyć do słoja.Dodać 3 goździki.2 laski wanilii rozcięte na pół,1cm cynamonu.Zalać 45%wódką ponad owoce.Słój zamknąć i pozostawić w ciepłym lub w miejscu nasłonecznionym na dwa miesiące,często słojem wstrząsając .Zlać ,a owoce zasypać 2 szklankami cukru z dodatkiem miodu najlepiej lipowego i odstawić na tydzień.Gdy cukier się rozpuści,zlać syrop,przefiltrować przez filtry od kawy.Połączyć z nalewką i można w celu osiągnięcia intensywniejszego smaku i zapachu dodać "listkówki"Powinna leżakować przez co najmniej 6 miesięcy.To jest stary przepis na Smorodinę Kresową. Jak mam czas to robię czasami nietypową nalewkę w/g starego przepisu.Zasypuje czarną porzeczkę w słoju co najmniej 5 litrowym cukrem /według uznania np: szklanka na 1 kg owoców /Stawiam słój na słońce i codziennie potrząsam.Jak zacznie się fermentacja czekam 2-5 dni żeby owoce dobrze fermentowały,trzeba po prostu smakować nalew.Jak uznam że jest już dobry przerywam fermentację wlewając do nalewu spirytus ,tyle aby owoce były całkowicie przykryte.Na słój 5 litrowy wypełniony 2/3 owocami wlewam spirytus prawie do zagięcia ścianki słoja.Zostawiam to na 6-10 tygodni w zależności od temperatury. Fermentacja musi ulec całkowitemu zatrzymaniu,czyli trwa to dolewam spirytusu.Po tym czasie zlewam nalew i filtruje przez filtry do kawy.Jak jest za słaba lub mało słodka dodaję spirytusu i cukru.Przefiltrowany nastaw do gąsiora i leżakuje co najmniej 6 miesięcy.Bardzo smaczna o niepowtarzalnym smaku.

Autor: MirekGrab  godzina: 19:57
Osobiście preferuję nalewki mocne 50-60%.Mówię o nalewkach a nie o likierach. MirekGrab