Piątek
17.12.2010
nr 351 (1965 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Skrobanie ryb

Autor: Jark  godzina: 09:10
Tak jak napisał Krakers70 ryb łososiowatych się nie skrobie.Poznaje się je po płetwie tłuszczowej na grzbiecie u nasady ogona. Jeżeli chodzi o skórę pstrąga, lipienia, itp. to jest to rzecz gustu, sposobu przyrządzenia. Fakt czy ryba była wcześniej skrobana czy też nie, nie ma tutaj znaczenia. Co do pozostałych ryb to zasada jest taka, że najlepiej skrobać tuż po ich uśmierceniu. Jeżeli ktoś skrobał kilkanaście okoni na raz to wie o czym piszę. Pozdrawiam DB J.

Autor: wini  godzina: 10:12
Krakers70 Jark Żonka kazała i nie ma dyskusji. Patrz punkt pierwszy- żona i teściowa ma zawsze rację. Przy najbliższej okazji powołam się na autorytety - i nie będę skrobał. Pozdrawiam DB P.S. Kupiłem jeszcze dorsze i śledzie , ale to -pikuś.

Autor: łowca85  godzina: 10:35
kapslami od piwa .:) nabij je na listewke i do roboty, albo tarka do warzyw

Autor: Jark  godzina: 11:37
wini -pikuś.......??????? No to spróbuj oskrobać rolmopsa..:)) Pozdrawiam (zarówno skrobiących jaki i nie) DB J.

Autor: kocurus  godzina: 15:19
Jak ryb jest więcej to najlepiej wrzucić do betoniarki, wlać wodę i szuflę piasku pod wpływem kręcenia łuski odejdą, a jak się włączy na dłużej to ryba będzie też wypatroszona :)