![]() |
Wtorek
08.02.2011nr 039 (2018 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: ROLADA MAX Autor: sambar godzina: 10:01 rolada z boczku to jedno a rolada z łaty to inny wariant. Ja kiedyś robiłem cos takiego-podam w uproszczeniu. Duzy płat mięsa ścietego z żeber pokrywamy farszem z mięsa mielonego,( ja robiłem to zawsze przy okazji wyrobów ze swini więc uzywałem farszu na kiełbasy) W środek układałem jedna poledwiczkę wieprzowa. ( płat i poledwiczka wcześniej zapeklowane) po zwinięciu sznurujemy. co do obróbki termicznej- mozna upiec, uwędzić, badz uparzyć owinięte w gazę. Autor: mariandzik godzina: 16:42 Robiłem kiedyś taklą roladę. Była super. W środek dawałem mięso mielone jak na kotlety z dodatkiem obgotowanych, suszonych grzybów. Ja robiłem z łaty, ale moja mam robiła roladę z przepony. Jak jeszcze na wsi mieszkała i bili świniaka, to wykrajali przeponę i w to zawijali mięso mielone. Ponoć taka rolada była bdb. Nie jadłem, ale może kiedyć spróbuję. Autor: sambar godzina: 19:16 Ciekawy pomysł z tą przeponą..nie słyszałem.. Polecam wersję z polędwiczką.....jak jesz na chlebku taką pyszotę i nie możesz sie doczekać konca bo na środku plastra jest cukiereczek z delikatniusiego mięska:)))....chodzi mi po głowie porównanie ale to chyba nie na tym forum:> |