Poniedziałek
20.02.2006
nr 051 (0204 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Smalec z dzika

Autor: marekx  godzina: 09:36
Ad. Ryś Proponuję zrobienie rolady. Płat mięsa ok.1,5 -2 kg Mięso zamarynuj w jarzynach (marchew,pietruszka,seler, zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka, dodaj sól, parą ziaren jałowca, oliwę, kieliszek mocnego alkoholu, łyżkę dobrego octu winnego najlepiej czerwonego). Mięso obłuż marynatą i wstaw do lodówki na mnimum dobę. Następnego dnia uformuj z mięsa ładny prostąkąt posól i popieprz. Na dłuższym boku rolady ułuż nadzienie. Nadzienie: Czerwona paryka poktojona w paski, pieczarki pokrojone w plasry, 2-3 ząbki czosnku , osrtry zółty ser w plasterkach . Zwiń całość i ściśle obwiąż białą nicą bawełniną (ja używam do tego kordonka). Na ostrym ogniu obsmaż roladę z wszystkich stron, przełuż do naczynia żaroodpornego podlej wywarem i piecz do miękości. Polecam. MK